Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online samenwerken in de hulpverlening

Samen1Plan is een digitaal hulpmiddel bedoeld voor hulpverlening in complexe situaties met als doel de zorg beter te coördineren. Inmiddels is Samen1Plan door duizenden cliënten en hulpverleners ingezet. Maar hoe goed verloopt die samenwerking in de praktijk? En hoe tevreden zijn cliënten over het online systeem?

SAMEN1PLAN: OVERZICHTELIJK EN SNEL MET ELKAAR COMMUNICEREN

Voor een goede coördinatie van zorg stimuleert de overheid sinds enige tijd de methodiek 1Gezin1Plan. Professionals werken als één team samen met het gezin waarbij één hulpverlener voor de coördinatie zorgt. Goed gecoördineerde samenwerking is een noodzakelijke voorwaarde voor adequate hulpverlening, zeker bij de complexe problematiek waarvoor de methodiek is bedoeld. Die intentie tot samenwerken is er wel, maar recent onderzoek laat zien dat er in de praktijk nog veel misgaat (Tielen, De Vries & Bos, 2017; Bergwerf, 2017). Cliënten met complexe problematiek en hun sociale netwerken ervaren zelf nog te vaak dat de zorg ongecoördineerd en daardoor versnipperd verloopt. De valkuilen zijn bekend. Hulpverleners van verschillende instellingen die bij het (multi-problem) gezin zijn betrokken, weten van elkaar niet wat ze doen. Dat leidt tot teveel en soms tegenstrijdige hulpverleningsdoelen. Dit heeft tot gevolgd dat de cliënt wordt overvraagd, het overzicht en de moed verliest en zich niet serieus genomen voelt. En dus haakt het gezin af (Zoon & Berg-le Clerq, 2014).

Box 1: Beschrijving Samen1Plan.nl

www.​Samen1Plan.​nl is een digitaal samenwerkingsinstrument. Iedereen die actief participeert in de hulpverlening rond de cliënt of het gezin kan in Samen1Plan worden betrokken: de cliënt of het gezin zelf, hulpverleners, andere professionals en ook het sociale netwerk. Alle betrokkenen samen vormen een tijdelijk team.

Binnen dit tijdelijke team wordt een plancoördinator benoemd. Dit is vaak

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in