LVB-jongeren en groepsdruk

Jongeren met een LVB vertonen meer risicogedrag dan leeftijdgenoten zonder die beperking. Waarschijnlijk zijn zij gevoeilger voor groepsdruk. Wat daarbij meespeelt is onder meer de angst door leeftijdgenoten te worden afgewezen, vermoeden deze onderzoekers.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In de adolescentie neemt risicogedrag zoals roekeloos rijden en middelenmisbruik toe (Reyna & Farley, 2006). Niet alle jongeren vertonen echter verhoogd risicogedrag, er zijn veel individuele verschillen (bijv. Bjork & Pardini, 2015). Met name jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) laten in het dagelijks leven meer risicogedrag zien dan leeftijdgenoten zonder LVB. Zo komen zij vaker in aanraking met de politie (Emerson & Halpin, 2013) en zijn zij oververtegenwoordigd in justitiële jeugdinrichtingen (Kaal, 2016). Daarom is het belangrijk om risicogedrag onder jongeren met een LVB te verminderen.

Mensen met een LVB hebben een IQ lager dan 70 en lichte

0
15

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.