Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klem

Nina van veertien is somber. Haar moeder maakt zich zorgen. Nina wil best komen praten met een van onze medewerkers, maar dan zonder haar moeder. Moeder vindt dat prima. Haar vader heeft geen zorgen over Nina. Hij geeft aan dat zijn ex, Nina's moeder, altijd problemen ziet die er niet zijn. Maar als Nina zelf wil praten, vindt hij dat oké.
Het kost veel moeite om Nina van het babbelen af te krijgen en haar te laten vertellen over wat ze denkt en voelt. Ze vindt voelen lastig in woorden te vatten en is gewend alles te overdenken. Ze begrijpt niet waarom ze somber is. Er volgt nog een serie gesprekken. Daarin wordt duidelijk voor Nina dat zij denkt om maar niet te hoeven voelen. En ook omdat ze dat gewoon heel goed kan, denken. Iets voelen is lastig, omdat ze dan pijn krijgt in haar hart. Ze heeft vooral veel last van de scheiding van haar ouders en de ruzie die zij nog steeds maken. Ze kan bij geen van hen terecht zonder onderdeel te worden van de ruzie. Moeders nieuwe vriend neemt graag de plek in van de goede vader, en dat vindt Nina niet fijn. Ondertussen maakt haar grote zus veel ruzie met stiefpa en dat maakt Nina weer verdrietig, want die doen haar denken aan de ruzies tussen haar ouders. Ze weet niet hoe ze uit die lastige situatie moet komen. Ze wil het graag delen met allebei haar ouders, maar is bang voor de gevolgen. Dapper als ze is, besluit ze met haar therapeut dat ze een presentatie zal geven.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-021-0655-7/MediaObjects/12454_2021_655_Fig1_HTML.jpg
© ratpack223/stock.adobe.com
Samen maken ze een poster. Strak van de stress vertelt ze eerst het verhaal aan haar moeder en stiefvader. Van hoe de scheiding haar verlamde, de ruzies tussen haar ouders daarna maakten dat ze koos om niets te doen en af te wachten. Dat ze moe werd van steeds moeten wisselen van huis en dat ze blij was dat haar moeder een nieuwe man kreeg, maar dat ze het ook naar vond voor papa. Dat ze alle lastige gevoelens weg probeerde te denken, wat eerst best lukte. Maar toen ging haar grote zus steeds meer ruzie maken met haar stiefvader. Nina raakte soms bijna in paniek. Ze leek wel allergisch voor ruzie. Ondertussen werd ze somber. Ze weet niet hoe ze eruit moet komen. Moeder huilt en begrijpt beter waar Nina mee zit. Stiefvader probeert het te begrijpen. Dan is het stil. Moeder ziet een probleem: gaat Nina dit ook delen met haar vader? En zal vader dan horen dat er thuis bij moeder problemen zijn? Dat is wel het plan, geeft Nina aan. Moeder raakt in paniek. Haar ex zal alles aangrijpen om haar zwart te maken, dus geeft ze geen toestemming dat
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in