Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

“Ik hoor het liefst van kinderen zelf waar zij tegenaan lopen”

Margrite Kalverboer is sinds april 2016 Kinderombudsman, al noemt ze zichzelf liever Kinderombudsvrouw, zoals kinderen in het Jeugdjournaal voorstelden. Daarnaast is ze bijzonder hoogleraar pedagogiek en vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

“Het instituut Kinderombudsman bestaat uit twaalf medewerkers en krijgt allerlei verzoeken om advies, bijvoorbeeld vanuit de regering of de Tweede Kamer. Bij mijn adviezen krijg ik ondersteuning van mijn beleidsadviseurs. Andere medewerkers houden zich bezig met het ombudswerk. Ombudswerk is de behandeling van tweedelijnsklachten en kan over van alles en nog wat gaan. Mensen kunnen bij ons melding maken van schending van kinderrechten door bepaalde publieke of private organisaties. De meeste mensen die bij ons klagen, zijn volwassenen.

Afgelopen jaar was tien procent van de klagers minderjarig en dat was een toename ten opzichte van de voorgaande jaren. Dat zegt, denk ik, ook iets over mijn focus.

Ik vind het namelijk heel belangrijk om van kinderen zelf te horen waar zij tegenaan lopen. In het Kinderrechtenverdrag, artikel 12, staat dat kinderen het recht hebben om gehoord te worden wanneer er belangrijke beslissingen over hen worden gemaakt. Ik hoor dus graag van de kinderen zelf wat zij vinden van zaken als passend onderwijs, jeugdhulp, of ouders met psychiatrische problemen.”

Pas geleden waren de Tweede Kamerverkiezingen. Heeft u gestemd en heeft u uw stem laten bepalen door uw functie als Kinderombudsvrouw?

“Ja, ik heb gestemd, maar ik heb mijn stem niet laten leiden door wat verschillende partijprogramma’s zeggen over kinderrechten. Aan de andere kant: ik zit natuurlijk niet voor niets op deze plek. Dus bepaalde waarden en idealen zoek ik wel terug in verkiezingsprogramma’s. Maar ik heb van tevoren niet gecheckt of de programma’s kinderrechtenproof zijn.”

Je hebt 50Plus en Partij voor de Dieren. Wat zou u vinden van een Partij…

“… voor de Kinderen? We hebben het VN Kinderrechtenverdrag en de overheid moet handelen conform dat verdrag. Dus je mag hopen dat die bescherming van kinderrechten terugkomt in wetgeving en beleid. Daar letten wij ook op als er bijvoorbeeld nieuwe wetten komen. Dus ik geloof niet zozeer dat er een aparte partij nodig is voor het beschermen van kinderrechten. We hebben natuurlijk eerder wel een minister gehad voor Jeugd en Gezin, André Rouvoet. Die heeft toen goed werk gedaan. Maar je moet verwachten, of je mag hopen dat alle politieke partijen in Nederland

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in