Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezien & gelezen

Streaming • Heartstopper • via Netflix

Opbeurende, maar ook weer niet te zoete Britse LGBTQ+-serie over twee jongens van vijftien en hun ontluikende liefde voor elkaar. Charlie is op school uit de kast gekomen en wordt flink gepest met zijn homoseksualiteit; Nick is de sterspeler uit het rugbyteam, geliefd bij meisjes en zijn vriendengroep. Het is Nick die aanvankelijk in verwarring raakt en aarzelend aan zijn zoektocht begint. De serie, gebaseerd op een graphic novel van de jonge Britse Young Adult-schrijfster Alice Oseman, is minder expliciet dan Sex education, maar de thema’s zijn zeker zo relevant, goed uitgewerkt en knap neergezet door de jonge acteurs. Heartstopper laat mooi zien hoe lastig de puberteit kan zijn, zonder te dramatiseren. Een tweede seizoen is aangekondigd. (CvG)

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-022-1200-z/MediaObjects/12454_2022_1200_Fig1_HTML.jpg
© Netflix

Boek • Een GPS voor gezinnen, gids voor een hechte band met je kind

Guy Bosmans 2022 |Uitgeverij Boom| 120 bladzijden | € 18,50

Boeken over gehechtheid en emotioneel afgestemd ouderschap hebben de weg naar het grote publiek gevonden. Ook online is dit een hot topic, met webinars over opvoeden in verbinding en filmpjes over gentle parenting. Guy Bosmans, de Vlaamse hoogleraar en klinisch psycholoog die Attachment Based Family Therapy (ABFT) naar het Nederlandstalige gebied heeft gehaald, schreef een boek voor ouders over dit onderwerp. Hij heeft geprobeerd ABFT-principes toegankelijk te verwoorden, zodat ouders er zelf mee aan de slag kunnen. Middels goed uitgelegde theorie, afgewisseld met cases en werkbladen met vragen, krijgen zij inzicht in de dynamiek tussen henzelf en hun kind en begrijpen ze hoe zij elkaar wederzijds beïnvloeden. Bosman legt uit hoe een kind in moeilijke situaties juist het tegenovergestelde van hechtingssignalen (bijvoorbeeld kwetsende opmerkingen) gaat uitzenden als bescherming tegen nieuwe pijn, en daarmee verdriet bij ouders oproept. Ouders reageren daarop automatisch ook met beschermingsmechanismen in plaats van de nabijheid te bieden die hun kind eigenlijk nodig heeft, wat het kind juist nog verdrietiger en eenzamer maakt. Bosman wil ouders helpen deze dynamiek te doorbreken en zo de relatiebreuken te repareren, met name door veel te valideren. Zijn boodschap is hoopvol: het is nooit te laat de relatie te herstellen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-022-1200-z/MediaObjects/12454_2022_1200_Fig2_HTML.jpg
Ik denk dat deze inzichten voor veel ouders verhelderend zijn. GPS helpt ze te bepalen waar ze zich op dat moment bevinden, in plaats van eenzaam en verloren rond te dwalen in een doolhof van pijnlijke emoties en relatiebreuken. Maar ik betwijfel of
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in