Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezien en gelezen

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-017-0527-3/MediaObjects/12454_2017_527_Fig1_HTML.jpg

3huisjes

Spel voor kinderen vanaf 4 jaar
Aantal spelers: 1 tot 3 kinderen Prijs: € 59,00

Het dak eraf!

Uitbreidingsset te gebruiken met het 3Huisjesspel
Aantal spelers: 1 kind
Prijs: € 25,65
Uitgever: Coole Kikker
Verkrijgbaar via: www.​semmie.​net.

Een echtscheiding is ingrijpend voor alle betrokkenen, maar zeker ook voor kinderen. Het is belangrijk dat ze een luisterend oor vinden. Het ene kind vertelt graag, een ander kind heeft daar meer moeite mee en werkt liever beeldend. Ouders zijn hiervoor niet altijd de aangewezen persoon. Soms zijn ze te druk met zichzelf en minder goed in staat om goed af te stemmen op hun kinderen. Er zijn ook kinderen die vanuit zorg voor hun ouders liever hun verhaal aan een ander vertellen.

Het kan voor een kind prettig zijn om een steunend contact te hebben met een volwassene en dan bijvoorbeeld het spel 3Huisjes te spelen, met of zonder de aanvulset Het dak eraf! Het spel bestaat uit vijftien ‘puzzelstukken’ en een dobbelsteen en kan met één of meer kinderen tegelijk gespeeld worden. Belangrijkste doel is het kind de gelegenheid te geven zich te uiten over de scheiding. Door het gooien van de dobbelsteen bouwt het kind drie huisjes: kindhuis, mamahuis en papahuis. Leuk element is dat op de dobbelsteen ook een moppersmiley staat. Het kind mag dan even vrijuit mopperen. Tijdens het bouwen kan het kind vertellen hoe zijn leven is opgebouwd. De kleurige huisjes geven genoeg gespreksstof.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-017-0527-3/MediaObjects/12454_2017_527_Fig2_HTML.jpg

Zo kan worden gesproken over de verschillen en overeenkomsten in de huizen en kan een parallel worden getrokken met de huizen van het kind. Na het bouwen kunnen de kaartjes van Het dak eraf! worden gebruikt om meer te weten te komen over de situatie van het kind. Positieve en negatieve uitspraken worden over de huizen verdeeld.

Het spel is mooi uitgevoerd en goed bruikbaar. Op de informatiekaart en in de handleiding staan echter stellige uitspraken die ik ter discussie wil stellen. Er wordt uitgegaan van een therapeutische relatie tussen professional en kind waarin sprake is van geheimhouding. Er kunnen situaties zijn waarin de professional de zorgen die naar voren komen, bespreekbaar moet maken, bijvoorbeeld wanneer het kind zo in de knel zit dat er sprake is van een onveilige situatie. Ook staat er dat de therapeut geen vragen stelt, maar alleen volgend is. Volgens mij is het niet zo zwart-wit en biedt het materiaal juist

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in