Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezien en Gelezen

Attachment-based family therapy for depressed adolescents

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-018-0013-6/MediaObjects/12454_2018_13_Fig1_HTML.jpg

Guy S. Diamond, Gary M. Diamond en Suzanne A. Levy, 2017
Uitgever: American Psychological Association
ISBN 978 1 4338 1567 6
280 bladzijden
Prijs: 49,10

Volgens de auteurs van AttachmentBased Family Therapy for Depressed Adolescents (ABFT) is Cognitieve Gedragstherapie (CGT) voor depressieve adolescenten dDe opmkeringe best onderzochte psychotherapie. Diamond e.a. concluderen dat CGT effectief is, maar dat er ruimte is voor verbetering: twee derde van de jongeren knapt op en een derde van de jongere verbetert nauwelijks of valt na verbetering weer terug. Daarom ontwikkelden deze auteurs ABFT.

Uit onderzoek naar de effectiviteit van ABFT blijkt dat het effectiever is dan niets doen (wachtlijst) en dan treatment as usual. Diamond e.a. pretenderen niet dat ABFT effectiever is dan de klassieke CGT bij depressie, maar hopen dat we op den duur kunnen voorspellen welke jongeren profiteren van de klassieke CGT en welke van de ABFT. ABFT zou juist effectief zijn bij ernstig depressieve jongeren.

CGT bij depressie heeft meestal als doel gedrag en denken van de jongeren te veranderen. De jongere wordt aangespoord om meer leuke en aangename activiteiten te ondernemen en sombere gedachten worden opgespoord en uitgedaagd. ABFT noemt zich een gedragstherapie, maar werkt heel anders. De auteurs van ABFT zien dat veel depressieve jongeren geen hulp zoeken bij hun ouders op de momenten dat ze somber en moedeloos zijn. Ze vermoeden dat er bij jongeren die depressief zijn vaak iets mis is gegaan met de hechting tussen ouders en kind, waardoor de jongere de ouders niet ervaren als degene op wie ze in barre tijden een beroep kunnen doen. Het doel van de behandeling is om die hechting te verbeteren.

De behandeling kent vijf stappen die ‘taken’ genoemd worden. Tijdens de eerste taak worden ouders en jongere voorbereid op de rationale van de therapie; de depressie wordt niet gezien als een probleem van de adolescent, maar als een probleem van het gezin. Tijdens de tweede en derde taak wordt met de ouders en de jongere apart gewerkt. De therapeut bouwt een relatie op met zowel ouders als jongere in gescheiden sessies. De therapeut zoekt naar gebeurtenissen die een breuk hebben veroorzaakt tussen ouder en kind en probeert het verlangen van de jongere naar een veilige relatie met zijn ouders op te sporen. In de sessies met de ouders onderzoekt de therapeut welke stressoren een rol spelen in het

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in