Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezien en gelezen

Brainspotting - De nieuwe therapie voor snelle en effectieve verandering (David Grand), Cirkels van nabijheid, hoe dicht kom jij bij mij? (Nynke Biegel-Slappendel en Wolanda Werkman), Kinderen helpen bij verlies - Een boek voor iedereen die van kinderen houdt (Manu Keirse), Integratief opvoeden - Strategieën voor de opvoeding van kinderen met gehechtheidstrauma (Nathalie Schlatmann, Mara van der Hoeven, Irma Hein).
956916866

Brainspotting

David Grand, 2020
Uitgeverij: SWP Amsterdam
ISBN: 978 90 88509 711
167 bladzijden
Prijs: € 27,00
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-021-0642-z/MediaObjects/12454_2021_642_Fig1_HTML.jpg
‘Brainspotting’ is een door de Amerikaanse psychotherapeut David Grand ontwikkelde therapie die gebruikmaakt van de zelfhelende eigenschappen van onze hersenen. Het motto ervan luidt: ‘Waar we naar kijken, beïnvloedt hoe we ons voelen’. Grand ontwikkelde zijn therapie in 2003 vanuit de EMDR-methode. Hij beschrijft onder meer de ontstaansgeschiedenis van de methode en hoe deze kan worden ingezet in de praktijk. Binnen reguliere GGZ-instellingen in Nederland lijkt de methode weinig te worden aangeboden, maar op de website van Brainspotting staan honderd Nederlandse aanbieders en wereldwijd wel duizend.
Grand komt in zijn boek naar voren als een creatieve en inspirerende man die zich vanuit jarenlange klinische ervaring en blijvende nieuwsgierigheid naar psychisch herstel nog steeds laat verrassen. Hij heeft een onderzoekende geest en houding en laat zich inspireren door wat zich in de behandelkamer of daarbuiten ontwikkelt. Dit werkt aanstekelijk.
Het boek leest makkelijk weg door de verhalende manier van schrijven. Tegelijkertijd is voorkennis nodig om het te begrijpen. Dat maakt het boek weinig toegankelijk voor een breder publiek. Er wordt een neurobiologisch kader gebruikt, maar geen stevige theoretische basis beschreven. De verschillende hoofdstukken gaan in op de ontdekkingen die Grand in de klinische praktijk heeft gedaan. Onderzoek naar onderliggende werkingsmechanismen is wenselijk en komt onvoldoende aan bod. Veel Engelse termen zoals ‘dual attunement frame’, ‘expansion model’ en ‘resource model’ worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Grand beschrijft succesvolle behandelingen en doet soms grote beloftes over de werkzaamheid van zijn methode. Hij benadrukt echter de integratie met andere benaderingen en lijkt realistisch over de complexiteit van herstel.
De doelgroep waarbij brainspotting kan worden ingezet, is volgens de auteur zeer uiteenlopend. Grand zelf gebruikt hem bijvoorbeeld in de behandeling van meervoudig getraumatiseerde mensen, maar ook voor prestatieverbetering bij atleten. Therapeuten die brainspotting gebruiken moeten dan ook zelf goed kunnen inschatten waar hun grenzen liggen in het werken met mensen met complexe problematiek. Grand behandelt volwassenen en beschrijft niet hoe brainspotting toegepast kan worden bij jeugdigen.
Grand daagt de therapeut uit om observatiewetenschap te bedrijven en op verschillende niveaus te kijken, luisteren en voelen. Nieuwsgierigheid en moed zijn nodig om in wat hij noemt ‘de dans van verbinding’ te stappen. Grand maakt op een zeer gelijkwaardige manier contact met zijn cliënt en verdraagt de onzekerheid van het niet zeker weten wat werkt.
Dit boek, waarvan vorig
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in