Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leestip | Dwangstoornissen bij kinderen komen vaker voor dan je denkt

Veel kinderen lijden onder dwanggedachten en dwanghandelingen. De impact van OCD (Obsessive Compulsive Disorder) op het kind en de rest van het gezin is ontzettend groot.
OCD
Foto door Maria Lin Kim

Mijn kind heeft OCD

Het rauwe en eerlijke verhaal van Julie vormt de rode draad van het boek Mijn kind heeft OCD. Julie is negen wanneer ze de diagnose OCD krijgt. Steeds weer de handen wassen, hoewel ze allang schoon zijn. Alles vies vinden en niets meer willen aanraken. Vreemde rituelen om ervoor te zorgen dat er niets ergs gebeurt. Telkens dezelfde vragen stellen en dezelfde antwoorden willen. Haar dwangstoornis is zo ernstig dat die niet alleen haar eigen leven beheerst, maar ook dat van haar gezin. Haar ouders doen wat ze kunnen om haar te helpen, maar stuiten op een hoop vragen en uitdagingen.

‘Eten, aankleden, wassen, slapen, alles ging met veel stress gepaard. Ze moest alles op een bepaalde manier of telkens opnieuw doen. Naar school gaan ging niet meer, het lukte niet om met vriendjes te spelen… Het was duidelijk: we konden het niet alleen oplossen.’

Vragen van ouders 

Een herkenbare situatie voor andere ouders van een kind met OCD. Dwang beheerst het leven van mijn kind, van ons als ouders en van ons gezin. Wat moeten we doen, waar kunnen we hulp vinden en welke hulp is er precies nodig? Zijn wij de enigen die dit meemaken? Hoe gaan andere ouders hiermee om? Wat hebben we verkeerd gedaan?

Ouders van kinderen met OCD hebben een hoofd vol vragen. Het boek is dan ook veel meer dan een getuigenis. Experts Else de Haan en Lidewij Wolters geven namelijk antwoorden op deze veel voorkomende vragen die ouders van een kind met OCD zich stellen, zoals:

  • Wat zijn dwanggedachten eigenlijk?
  • Hoe ga ik het beste om met de dwanghandelingen van mijn kind?
  • Hoe wordt OCD behandeld?
  • Waar vind ik een goede behandelaar?
  • En hoe ga ik om met de impact op de rest van het gezin?

De schrijvers

Dr. Else De Haan is emeritus hoogleraar cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten. Dr. Lidewij Wolters is GZ-psycholoog en senior onderzoeker bij Accare, een organisatie voor specialistische jeugdhulp. Ze schreven dit boek samen met Roos Van Eik, moeder van een dochter die OCD had.

Bron: nedkad.nl

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

Het geluid van de persoon met de klachten is vaak een missing link