Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinder- en jeugdpsycholoog niet in Wet BIG

Het beroep van kinder- en jeugdpsycholoog wordt niet opgenomen in de Wet BIG. Dat heeft minister Kuipers van VWS besloten op advies van het Zorginstituut. Daarmee gaat hij niet in op het verzoek dat het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) in 2015 deed. Kuipers vind het beroep onvoldoende onderscheidend.  
Anima Visual on Unsplash

Dat meldt platform GGZtotaal op 25 mei. In een brief aan de Tweede Kamer legt de minister het besluit uit om af te zien van opname in artikel 3 van de Wet BIG.

De K&J-psycholoog NIP verleent psychologische zorg in ieder werkveld en iedere omgeving die met kinderen en jongeren te maken heeft, met als doel om de ontwikkeling van kinderen te optimaliseren. De K&J-psycholoog NIP kan hiertoe uiteenlopende rollen en functies vervullen. In 2015 verzocht het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) om opname in artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). De Minister besluit nu dus, op basis van het advies van het Zorginstituut, dat dat niet gebeurt.

Drie criteria

Om in artikel 3 van de Wet Big te worden opgenomen zijn er drie criteria:
1) Is het beroep gericht op de individuele gezondheidszorg?
2) Is het beroep een basisberoep en is het voldoende onderscheidend?
3) Is wettelijke regulering van het beroep noodzakelijk om patiënten adequaat te beschermen?

De Minister in de Kamerbrief: ”De K&J-psycholoog NIP voldoet aan het eerste criterium: de werkzaamheden zijn merendeels gericht op individuele gezondheidszorg, er wordt reguliere zorg verleend en er is sprake van regelmatig direct patiëntcontact.”
”Er wordt echter niet voldaan aan het tweede criterium”’ schrijft de Minister. ”Hoewel de beroepsgroep van voldoende omvang is, concludeert het Zorginstituut dat er geen sprake is van een breed basisberoep zoals bedoeld in de Wet BIG. De werkzaamheden zoals de K&J-psycholoog NIP die uitvoert kunnen bijvoorbeeld ook worden uitgevoerd door iemand met een professionele achtergrond als gz-psycholoog met de differentiatie kinderen en jeugd. Het deskundigheidsgebied van de K&J-psycholoog NIP is onvoldoende uitontwikkeld en onderscheidend van andere professionele groepen die werkzaam zijn in de psychologische gezondheidszorg.
Hiernaast is er geen sprake van een eenduidige opleiding, waarvan de kwaliteit afdoende en onafhankelijk geborgd is. Er zijn drie verschillende opleidingen, met verschillende eindtermen, die kunnen leiden tot professie of registratie als K&J-psycholoog NIP.

Ten slotte voldoet de K&J-psycholoog NIP niet aan het derde criterium. De K&J-psycholoog NIP is weliswaar vrij toegankelijk voor patiënten en de werkzaamheden bevatten substantiële risico’s voor de patiëntveiligheid, maar de kwaliteit van de beroepsuitoefening wordt op andere wijzen voldoende geborgd.
Het Zorginstituut acht dat de risico’s voldoende zijn afgedekt door registratie van de K&J-psycholoog NIP in het Kwaliteitsregister Jeugd en door het tuchtrecht in de jeugdzorg. Hierdoor is wettelijke regulering in de Wet BIG niet strikt noodzakelijk.”

Vind je dit interessant? Misschien wil je je dan inschrijven op onze maandelijkse nieuwsbrief of is een proefabonnement op ons magazine dan iets voor jou! KAP verschijnt ze keer per jaar en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz voor jeugd- en adolescenten te maken heeft. 

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk even naar de verschillenden abonnementen