Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijktip | Hanneke Groenteman: ‘Laat oorlog geen generaties duren’

Terwijl wij in Nederland in vrijheid leven en vrede mogen vieren, groeien 230 miljoen kinderen wereldwijd op met oorlog en geweld. Oorlog bepaalt hun leven. Ook 10, 20 of 50 jaar later. De traumatische ervaringen die kinderen in conflictgebieden oplopen, worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. We kunnen kinderen uit een oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit een kind? War Child zet zich in voor deze kinderen in oorlogsgebieden en dat is hard nodig.
oorlog
Foto door Ahmed Akacha

Journalist en programmamaker Hanneke Groenteman gaat in een korte reeks afleveringen in gesprek met ouders en hun kinderen over de vraag of oorlogstrauma’s van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze spreekt met Boudewijn de Groot en zijn dochter Caya, Debby Petter en haar dochter Sterre en met de Afghaanse activiste Kamela Hamidy en haar dochter Morvarid. Het drieluik is een samenwerking van de EO en War Child.

Generatie op generatie

Hanneke Groenteman over het drieluik: “Ik moest als Joods meisje onderduiken. Na de oorlog werd daar altijd over gezwegen. Ik heb hier lang last van gehad. Het heeft mij getekend, maar ook mijn zoon en misschien ook wel mijn kleinkinderen.”

Oorlog kruipt onder je huid. En kan je een leven lang achtervolgen als je het niet op tijd verwerkt. Je kunt het overdragen op je kinderen zonder het te beseffen. Op welke manier hebben de oorlogservaringen van de ouders hun kinderen beïnvloed? En bestaat het gevaar dat die kinderen bepaalde traumatische ervaringen ook weer doorgeven aan de volgende generatie?

Herkenbaar voor gasten

Zanger en songwriter Boudewijn de Groot herkent dat: geboren in een Jappenkamp en met de gruwel van de oorlog altijd zwijgend aan de keukentafel.

“Mijn vader heeft het Jappenkamp overleefd, maar mijn moeder is in het laatste oorlogsjaar in het kamp overleden. Hij sprak sinds haar dood nooit meer over haar of over het verleden”, vertelt De Groot. “Mijn vader leefde na de oorlog voor zichzelf en was niet in staat liefde of warmte te geven. Het gemis van mijn moeder blijft mij altijd bezighouden.” In hoeverre heeft dit Boudewijn de Groot gevormd? En welke weerslag heeft zijn verleden op zijn dochter Caya gehad?

En de moeder van presentatrice en cabaretière Debby Petter overleefde als enige uit haar gezin de Holocaust. Welke gevolgen heeft dit gehad voor de relatie tussen Debby en haar moeder? Gaf haar moeder de traumatische ervaringen aan Debby door? En wat merkt de dochter van Debby Petter, inmiddels de derde generatie, van de trauma’s bij de voorgaande generaties?

Actuele problematiek

De problematiek van het doorgeven van traumatische ervaringen is nog steeds actueel. Wereldwijd groeien 230 miljoen kinderen op met oorlog en geweld. Al ruim een jaar woedt er ook weer een nieuwe oorlog in Europa. Traumatisch voor nu, maar hoe lang zal deze oorlog nog doorwerken? Of de oorlogen in Syrië of Afghanistan? In het drieluik vertellen de, voor de Taliban gevluchte, Afghaanse activiste Kamela Hamidy en haar dochter hierover.