Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet trekt 21 miljoen uit om ggz-patiënten aan werk te helpen

Het kabinet heeft er de komende twee jaar in totaal ruim 21 miljoen euro voor over om patiënten in de geestelijke gezondheidszorg aan werk te helpen. Met dat geld kunnen ggz-instellingen voor de juiste begeleiding zorgen.

“Gezond zijn en je gezond voelen is belangrijk om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. En andersom werkt het ook: wie meedoet in de samenleving, voelt zich beter.”, aldus minister Schouten.

Zorg, reïntegratie en jobcoaching komen samen

Het plan van Schouten richt zich op de door ggz-instellingen zelf ontwikkelde IPS-methode (individuele plaatsing en steun), waarin zorg, reïntegratie en jobcoaching samenkomen. Zowel patiënten met lichte als zware geestelijke aandoeningen kunnen worden geholpen. Het traject start vanuit een ggz-instelling.

Voor een volledig traject van maximaal 24 maanden voor ggz-patiënten met lichte klachten is 8.000 euro beschikbaar. Voor een traject van maximaal drie jaar voor patiënten met zware klachten is het bedrag 11.325 euro. Volgens Schouten vond bij eerdere experimenten met IPS 44 procent betaald werk. En onderzoek naar de werkzaamheid van deze methode wijst uit dat de helft van de deelnemers na vijf jaar nog altijd werk heeft.

Samenwerking gemeenten en instellingen

Met het beschikbare budget kunnen naar schatting 2225 mensen met bijvoorbeeld angst, depressie, ADHD, autisme spectrum stoornissen, bipolaire stoornissen, eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen worden geholpen. Voor de subsidieregeling kunnen ggz-instellingen terecht bij de gemeenten. De subsidie kan zowel voor patiënten met als zonder een uitkering worden aangevraagd en toegekend. De instelling legt aan de gemeente verantwoording af over de subsidie.

Het geld komt voor de helft uit het arbeidsongeschiktheidsfonds, dat gevuld wordt met premies die werkgevers betalen voor uitkeringen aan langdurig uitgevallen werknemers. De andere helft komt uit het gemeentefonds, waaruit gemeenten worden gefinancierd.

Bron: ANP

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in