Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe gaat het met de jeugd? Het NJI zette de onderzoeken naar de gevolgen van de coronapandemie op een rij

'Hoe gaat het met de jeugd?', dat was de vraag waarop het Nederlands Jeugdinsituut (NJI) na de coronacrisis antwoord wilde vinden. Sinds het begin van de coronacrisis zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van de coronapandemie voor kinderen, jongeren en gezinnen.
Foto door Jelleke Vanooteghem

Het NJI heeft een overzichtsstudie gedaan en meer dan 130 Nederlandse wetenschappelijke studies, peilingen, enquêtes en analyses van bestaande registraties over de gevolgen van de pandemie voor kinderen en jongeren geanalyseerd.

Juist nu is deze informatie over kinderen, jongeren en opvoeders belangrijk. De onderzoeksresultaten over hoe zij en hun directe omgeving de coronacrisis ervaren, geeft inzicht in hoe zij zo goed mogelijk door deze ongewone situatie komen. Wat gaat goed en wat gaat minder goed?

Overzichtstudie

De resultaten van veel studies, peilingen, enquêtes en analyses uit de periode maart 2020 – maart 2021, het eerste jaar van de coronacrisis, heeft het NJI gebundeld in een overzichtsstudie. Daarnaast publiceerden het RIVM en Nivel in januari 2022 een literatuurstudie  waarin zowel Nederlandse als internationale literatuur is bestudeerd. Daarnaast kan iedereen in het jeugdveld veel leren van een crisissituatie als deze met het oog op de toekomst. Ook als de coronacrisis er niet meer is, blijft deze informatie relevant voor professionals, beleidsmakers en onderzoekers.

Thema’s

Op deze pagina vind je de belangrijkste uitkomsten van deze onderzoeken en een overzicht van de relevante onderzoeken en via de onderstaande linkjes kun je de onderzoeksresultaten per thema bekijken.