Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Congres: Werken met ‘lastige’ ouders 2022

Elke cliënt of leerling heeft een thuisfront. Dat kunnen familieleden en ouders zijn. Allemaal hebben ze meestal het allerbeste voor met hem of haar. Die betrokkenheid is natuurlijk fijn maar zorgt er echter ook voor dat niet alleen het werken met de client of leerling een rol speelt maar ook het omgaan met diens ouders of andere naasten. En dat kan soms minstens even moeilijk zijn.

Niet zelden wordt er in het onderwijs, de zorg- en de welzijnssector van alles verzucht over ouders en familieleden die ruzie maken met hulpverleners, klagen, controleren, eisen, dreigen, tegenwerken en wat al niet meer. Tegelijkertijd klagen ouders over hulpverleners die niet luisteren, een rol spelen, zich bureaucratisch opstellen of hun wil door willen drijven.

Voor professionals die met dit soort situaties te maken krijgen, is het van belang dat ze begrijpen dat dit gedrag bij ouders en andere familieleden in de regel juist voortkomt uit betrokkenheid. Van belang is dus dat je als hulpverlener weet hoe je deze betrokkenheid kunt gebruiken als aanknopingspunt om weer een positieve draai aan de relatie met deze mensen te geven. Het zorgvuldig omgaan met de relatie met ouders en familieleden is extra belangrijk nu professionals en het sociale netwerk van de persoon in kwestie steeds meer op elkaar als samenwerkingspartners aangewezen zijn. Niet in de laatste plaats is het van enorm belang voor de cliënt zelf, want het is buitengewoon frustrerend wanneer hun hulpverleners en hun thuisfront niet met elkaar door één deur kunnen.

Daarom staat dit congres over het werken met ouders in het teken van “lastige ouders” uit bijzondere families. Ervaren sprekers leggen de focus op het omgaan met ouders of familieleden die een licht verstandelijke beperking hebben, die GGZ-problematiek hebben, uit multi-probleemgezinnen komen en / of al lange (vaak vervelende) trajecten met hulpverleners en scholen hebben doorlopen.

Op locatie  23 juni 2022

Deelnemers op locatie ontvangen op 1 juli 2022 de inlogcode om de videopresentaties van de gemiste deelsessies binnen 30 dagen on demand te volgen in een online leeromgeving.

Locatie: Jaarbeurs – Beatrixgebouw – Meetup – Utrecht
Max. aantal deelnemers: 70

Online  1 juli 2022

Deelnemers die het congres online volgen, hebben vanaf de startdatum precies 30 dagen de tijd om alle presentaties in een gebruikersvriendelijke online omgeving (een of meerdere keren) te bekijken.

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.