Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acht nieuwe expertisecentra voor complexe jeugdhulp

Om jongeren met meervoudige en complexe problematiek adequaat te ondersteunen komen er verspreid over het land komen acht expertisecentra voor complexe jeugdhulp. De coördinatie komt in handen van de gemeenten, maar het kabinet stelt op verzoek van de Tweede Kamer vanaf 2021 jaarlijks 26 miljoen euro beschikbaar voor de centra.

Met deze plannen komt minister Hugo de Jonge (VWS) aan de jarenlange kritiek op de gemeentelijke jeugdhulpverlening voor complexe doelgroepen. Al bij de overheveling van de jeugdhulp naar de gemeenten klonken er waarschuwingen dat gemeenten de middelen noch de expertise hadden voor complexe jeugdhulp. Ook waren er problemen met de financiering. Op grond van het woonplaatsbeginsel wilden en konden gemeenten niet opdraaien voor de kosten van specialistische hulp buiten de eigen gemeentegrenzen.

Functies

Blijkens de plannen krijgen de nieuwe expertisecentra drie functies. Op grond van hun adviesfunctie gaan professionals die verbonden zijn aan de expertisecentra advies bieden als de lopende hulp niet het gewenste effect lijkt te hebben. Daarnaast kunnen de centra helpen bij het organiseren van hulp, zodat jongeren niet hoeven te wachten op een behandelplek. Ook kan een professional met specifieke expertise worden ingezet, zodat de jongere niet hoeft te verhuizen als die een complexe hulpvraag heeft. Ten slotte bundelen de expertisecentra kennis van professionals uit verschillende domeinen, waardoor de professional beter zijn werk kan doen omdat meer aandacht is voor de ontwikkeling van kennis en vakmanschap.

De minister heeft voor de op provinciegrenzen gebaseerde regio’s als coördinerende gemeenten aangewezen: Groningen, Enschede, Nijmegen, Utrecht , Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Voor de regio Limburg staat de coördinerende gemeente nog niet vast.

Bron: Skipr.nl