Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvoeden van getraumatiseerde kinderen

Carolien Konijn promoveerde 21 mei 2021 op het proefschrift 'Fostering Traumatized Children'.

Het is soms moeilijk voor pleegkinderen een veilige hechtingsrelatie op te bouwen door traumatische ervaringen. Dit kan weer leiden tot gedragsproblemen, wat opvoedstress bij de pleegouders kan veroorzaken en pleegzorgplaatsingen afgebroken worden.

Mind-mindedness

Konijn onderzocht de inzet van mind-mindedness. Het vermogen om zich mentaal te verplaatsen in het pleegkind, en zijn gevoelens, emoties, wensen en verlangen te begrijpen. Mind-mindedness helpt om de negatieve spiraal waar pleegouders vaak in terecht komen bij ernstige problemen met hun pleegkinderen. Het levert minder gedragsproblemen en meer prosociaal gedrag bij het pleegkind. Ook herkenden de pleegouders die de vaardigheid mind-mindedness beheersen sneller symptomen van trauma.

Training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen

Vervolgens werd de training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen onderzocht. Deze training vergroot de kennis van pleegouders over de gevolgen van trauma en hun mind-mindedness. De gedragsproblemen van de pleegkinderen namen na de training van de pleegouders niet af, maar hun traumasymptomen verminderden wel.

De toename van kennis over trauma bij pleeghouders en de competentie om traumasymptomen te herkennen kunnen helpen om de negatieve cirkel van traumatische stress bij pleegkinderen te doorbreken. Dat geldt ook voor gezinshuisouders en andere professionele opvoeders. De training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen gecombineerd met interventies gericht op gehechtheid en gedragsproblemen, verkleint het risico op voortijdige beëindiging van pleegzorgplaatsingen.

Proefschrift Carolien Konijn >

Bron: Nji.nl

Gerelateerde informatie