Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw wetsvoorstel om suïcidepreventie bij wet te regelen

CU, PVDA, CDA, GroenLinks, SGP, SP en 50Plus hebben een nieuw wetsvoorstel ingediend voor integrale suïcidepreventie. Het voorstel heeft de steun van D66.
24.05.2011 ÄZ Online: Depressive Symptome oder Selbstmordgedanken können durch Präventionsmaßnahmen vor allem bei jungen Mädchen zurückgehen. © Jürgen Fälchle / fotolia OLYMPUS DIGITAL CAMERA pädiatrie hautnah 3/2012 *** Local Caption *** © Jürgen Fälchle / fotolia

De inzet voor suïcidepreventie is tot nu toe afhankelijk van tijdelijke financiering. Met dit wetsvoorstel komt daar verandering in. Wordt het voorstel aangenomen, dan wordt de plicht van de overheid om zich in te zetten voor suïcidepreventie verankerd in de Wet publieke gezondheid, net als bijvoorbeeld bij preventief bevolkingsonderzoek naar kanker.

De minister van VWS wordt primair verantwoordelijk, onder meer voor een Landelijke Agenda Suïcidepreventie, een communicatiestrategie en een onderzoeksprogramma. Daarnaast wordt het bestaan van een gratis hulplijn wettelijk vastgelegd. Naast het ministerie van VWS zijn ook andere ministeries betrokken, zoals LNV, OCW en SZW. Ook krijgen gemeenten een belangrijke rol, waaraan zij zelf invulling kunnen gaan geven.

Joël Voordewind, Kamerlid van de CU heeft het initiatief genomen voor de Wet integrale suïcidepreventie. Voordewind zegt op 113.nl dat gratis, toegankelijke hulp letterlijk van levensbelang is. Deze beschikbaarheid van hulp was tot nu toe een politieke keuze. VoordeWind vindt het voorkomen van zelfdoding is echter zo cruciaal, dat het een wettelijke overheidsplicht moet worden. Slechts vijf andere landen hebben tot nu toe dergelijke (deel)wet. Dat zijn Japan, Argentinië, Canada, de Amerikaanse staten Californië en Utah en Paraguay. 113 Zelfmoordpreventie hoopt dat de wet Kamerbreed wordt aangenomen.

Factsheet met informatie over het wetsvoorstel (113.nl) >

Bron: 113.nl

Gerelateerde informatie

Wat helpt leerlingen met internaliserende problemen op school?

Recensie | Behandeling van zelfverwonding