Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten

Dit boek leert je hoe je traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TG-CGT of TF-CBT) kunt toepassen bij de behandeling van kinderen met traumatische stressreacties, waaronder traumatische rouw. Het is gebaseerd op onderzoek van de auteurs Judith A. Cohen, Anthony P. Mannarino en Esther Deblinger, en op andere klinisch onderzoek.

Hoewel sommige kinderen die traumatische gebeurtenissen meemaken veerkrachtig zijn, krijgen vele andere traumasymptomen die ingrijpende en langdurige gevolgen kunnen hebben voor hun ontwikkeling, gezondheid en veiligheid. Deze traumasymptomen kunnen onder andere van affectieve, gedragsmatige, biologische, interpersoonlijke, cognitieve of complex-traumatische aard zijn.

Ongeacht hoe de diagnose van het kind luidt hebben traumagerelateerde problemen aanzienlijke negatieve gevolgen voor het functioneren van een kind en zijn of haar gezin. Kinderen kunnen geconfronteerd worden met traumatische rouw, een aandoening waarbij zij traumasymptomen ontwikkelen die een typisch rouwproces in de weg staan en die tot maladaptieve rouwreacties leiden. Zij kunnen baat hebbben bij de traumagerichte en rouwgerichte CGT-modules die in dit boek worden beschreven.

Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt het TF-CBT model beschreven (Trauma Focused – Cognitive Behavioral Therapy). In het tweede en derde deel lees je meer over de traumagerichte en de rouwgerichte modules hiervan.

Het gebruik van standaard diagnostische intrumenten is een integraal onderdeel van het TF-CBT-model. Aan het einde van de TF-CBT-behandeling breng je in kaart welke vorderingen het kind en de ouder tijdens de behandeling hebben gemaakt en evalueer je de behandeling met ouder en kind.

Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten bevat bijlagen met extra informatie voor kinderen, ouders en therapeuten.

Geactualiseerde versie

Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten is de herziene en geactualiseerde versie van de eerdere uitgave uit 2006. Nieuw in deze editie is het hoofdstuk met actueel onderzoek op het gebied van TF-CBT. Ook is een hoofdstuk toegevoegd over het toepassen van TF-CBT in groepsverband, en is het hoofdstuk over diagnostiek aangepast aan de nieuwe nomenclatuur van de DSM-5. Daarnaast is de beschrijving van de behandeling van jongeren met een complex traumatisch verleden en complexe klinische symptomen uitgebreid.

Auteurs

Judith A. Cohen is kinder- en jeugdpsychiater, medisch directeur van het Center for Traumatic Stress in Children and Adolescents en hoogleraar psychiatrie. Anthony P. Mannarino is directeur van het Center for Traumatic Stress in Children and Adolescents, en hoogleraar psychiatrie. Esther Deblinger, PhD, is hoogleraar psychiatrie en een van de directeuren van het CARES (Child Abuse Research Education and Service) Institute.

Bekijk de inhoudsopgave >

Bestelinformatie

Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten – Met de methode traumagerichte cognitieve gedragstherapie


Bijbehorende Werkboeken Verwerken en versterken

Renée Beer, Rámon Lindauer