Kind & Adolescent Praktijk nummer 4 2023

    Meisje op eetkamerstoel met poes op schoot
    Foto: Aleid Denier van der Gon

    Proefschrift | Passende zorg in geval van mishandeling

    Mara van der Hoeven onderzocht de meerwaarde van integratieve, multidisciplinaire interventies voor kinderen die blootgesteld werden aan mishandeling en verwaarlozing.

    Annemarie de Leng

    Een niet zo onschuldig ‘pilletje’

    Met ingang van dit nummer van KAP tref je de rubriek ‘Die ene cliënt' aan. Hierin vertellen behandelaren wat zij hebben geleerd van een van hun cliënten: wat ze (toevallig) goed hebben gedaan, wat beter had gekund, wat ze voortaan anders gaan doen.

    stoel

    Het meisje in de pauwenjurk

    Van een schuchtere adolescente die zichzelf dik, dom en lelijk vond, veranderde Maja in een zelfbewuste jonge vrouw. Toch denkt behandelaar Maartje van Sonsbeek dat ze iets is vergeten.

    Mariska van der Steege en Marjan de Lang

    Benut kennis en kritische tegenspraak

    Om scherp te blijven en vaste denkpatronen zoals tunnelvisie te voorkomen, is kritische tegenspraak onmisbaar. Bovendien is er veel kennis beschikbaar. Doe ook daar je voordeel mee.

    Frictie | Emoties: reguleren of waarderen?

    Als kinderen van jongs af aan leren hun emoties te herkennen en er ruimte aan te geven, zullen ze leren handelen vanuit hun waarden. Dat helpt hen een betekenisvol leven te leiden. Maar dat vergt ook van ons, als professionals, een omslag.

    Nic Drion

    Het belang van het helpersysteem

    Een goed werkend helpersysteem kan een gezin enorm steunen. Maar een falend helpersysteem, waarin deelnemers niet samenwerken, maakt het voor ouders onmogelijk om succesvol te zijn.

    Jong meisje veegt lipstick van haar mond

    Gezien & gelezen

    De Jeugdkliniek | Mijn kind heeft OCD | Mijn grote broer | Afterglow | Dalva | Veerkracht

    Anne Laura van Harmelen

    Interview Anne-Laura van Harmelen | ‘Veerkracht meten? Was het maar zo simpel!’

    Hoe versterk je de veerkracht van jongeren met jeugdtraumatische ervaringen? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, bewijst het onderzoek van prof. dr. Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht. Maar de basisbenodigdheden kennen we wél.

    Jonge man praat met docent/begeleider in schoolbibliotheek

    Hoe zorg je dat jongere zich gezien voelt?

    Om professionals meer inzicht te geven in de leefwereld van jongeren ontwikkelen onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam een e-learning. Zo hopen zij professionals handvatten te bieden waarmee ze de mentale gezondheid van deze, soms kwetsbare, jongeren kunnen vergroten.

    Wat betekent het als je ADHD hebt?

    Susanne (18) vertelde haar behandelaar dat ze als meisje van zes door dezelfde organisatie was onderzocht. Ze kreeg toen een ADHD-classificatie. Haar behandelaren van toen en nu besloten samen met Susanne het verhaal van haar ontwikkeling op te schrijven. Wat betekent het om op te groeien met ADHD-symptomen en een classificatie?

    SCRES: overzicht bij complexe echtscheiding

    Hoe ervaren ouders en kinderen (complexe) scheiding? En hoe meet je de afname van problemen op dit gebied? Het instrument SCReening en Evaluatie bij Scheidingshulp (SCRES) is een gevalideerd hulpmiddel, bedoeld voor de hulpverleningspraktijk én voor onderzoek naar het effect van scheidingshulp.

    Jong meisje zittend op stoel in de woonkamer

    Als contact maken niet vanzelf gaat

    Kinderen met ASS hebben meer baat bij naturalistische, ontwikkelingsgerichte gedragstherapeutische behandelingen dan bij het aanleren van praktische, ‘schoolse' vaardigheden. PRT is zo'n benadering, die het kind spelenderwijs stimuleert bij de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden, zoals een gesprekje beginnen.