Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Jonge kinderen en beeldschermen

Het kan, zolang de balans in orde is | Dat een grote groep jonge kinderen meer tijd doorbrengt achter een beeldscherm dan richtlijnen voorschrijven, hoeft geen probleem te zijn. Tenzij ze daarnaast te weinig tijd besteden aan beweging, zowel binnen als buiten, of te weinig slaap krijgen. In dat geval vormen opvoed- en ontwikkelingsproblemen een serieus risico.
Premium

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-021-0635-y/MediaObjects/12454_2021_635_Fig1_HTML.jpg
De foto bij dit artikel is illustratief. De afgebeelde persoon is niet dezelfde als die in het artikel.
Foto: Aleid Denier van der Gon

Van tv’s, mobieltjes, laptops, tablets, e-readers tot vaak ook nog meerdere gameconsoles: een gemiddeld huishouden beschikt algauw over een dozijn beeldschermen. Door de opkomst van al die technologieën de afgelopen decennia besteden ook peuters en kleuters steeds meer tijd aan digitale media (Nikken, 2019). Organisaties als de WHO en Amerikaanse kinderartsen (AAP) hebben daarom recentelijk richtlijnen opgesteld voor een gezonde balans tussen enerzijds mediagebruik, dat vaak gepaard gaat met stilzitten, en anderzijds slapen en beweging, liefst in de buitenlucht (AAP 2016; WHO 2019). Voor kinderen tot twee jaar wordt bijvoorbeeld geadviseerd het beeldschermgebruik zo veel mogelijk te beperken, terwijl voor kinderen tot vijf jaar één uur beeldschermgebruik per dag als voldoende wordt beschouwd. Kinderen tot circa twaalf jaar zouden hun schermtijd moeten beperken tot maximaal twee uur per dag. Daartegenover staan ook normen voor hoe lang kinderen per dag minimaal beweging zouden moeten hebben (Gezondheidsraad, 2017) en wat per leeftijd gezonde slaaptijden zijn (National Sleep Foundation, 2015) (zie tabel 1).

Tabel 1

Minimum aantal minuten slaap en dagelijkse beweging en maximaal aantal minuten beeldscherm gebruik per dag voor kinderen van 0 tot en met 6 jaar.
Beeldschermgebruik
Buiten bewegen
Slapen
0 jaar
0
60
660
1 jaar
0
60
660
2 jaar
0
60
660
3 jaar
60
60
600
4 jaar
60
60
600
5 jaar
60
60
600
6 jaar
120
60
540
Bewust nadenken over beeldschermgebruik en slapen en bewegen bij jonge kinderen is belangrijk, omdat een disbalans gepaard kan gaan met negatieve invloeden op de fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling. Er zijn bijvoorbeeld verbanden vastgesteld tussen overmatig mediagebruik bij kinderen en problemen met slaapkwaliteit en -kwantiteit, met gezondheidsproblemen waaronder overgewicht, rug- en nekklachten of bijziendheid, en met antisociaal gedrag, aandachtsproblemen/ADHD en een langzamere taalontwikkeling (Bozzola e.a., 2018; Jordan, 2019; Nathanson & Beyens, 2018). Ook heeft onderzoek aangetoond dat beweging belangrijk is voor bijvoorbeeld de cognitieve ontwikkeling en algehele mentale en fysieke gezondheid (Tomporowski e.a., 2015). Verder hebben mediareductie-interventies die bijdragen aan een betere balans tussen beeldschermgebruik en slapen en bewegen of sociaal contact laten zien dat problemen bij het opgroeien daardoor tegengegaan kunnen worden (Bickham e.a., 2018).
Ouders zetten smartphone en tablet geregeld in als oppas
In de praktijk blijkt dat veel ouders hun kinderen
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. De resultaten uit deze grote studie en de relatieve geruststelling, die er uit lijkt te klinken, laten onverlet, dat de directe en indirecte invloed van het zitten (wat veel te vroeg wordt toegestaan) en het vooral het vele ingezakt zitten, doet op de biologische ontwikkelingsprocessen van de orgaansystemen niet naar ernst worden geschat. Die orgaansystemen zijn alle, juist ook het Centraal Zenuwstelsel en het brein, afhankelijk van zoveel mogelijk bewegen. Het afremmen van de natuurlijke bewegingsdrang vanaf bijna de geboorte door stoetjes, bankhangen, aandachtattractie door media is nog nimmer zo ernstig geweest als nu, nog versterkt door corona. In de klassieke orthopedie en opvoedkunde was dit verband bekend en gevreesd.
      Het onlangs vrijkomen van onderzoek uit het Generation R project Erasmus MC , waarbij op zo’n 550 MRI’s van 9-jarige (!) kinderen al in 73% een tussenwervelschijf van matige kwaliteit gevonden werd betekent een omineus teken voor de duurzame gezondheid van het steun- en bewegingsapparaat. Ook bij onderzoek door de Sportbonden en de Onderwijsinspectie is de grote achterstand in motorische ontwikkeling bij 5-7 jarigen geen fijn vooruitzicht voor later.
      De foto bij het artikel is ook voor dit orthopedisch betoog illustratief.