Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijktip! #Uitdeschaduw – Hanna Verboom, Dirk de Wachter en Evelien Brouwers

10 oktober is het 'world mental health day'. Omdat er nog steeds te weinig open over het hebben van psychische aandoeningen gepraat wordt lanceert Hanna Verboom een documentaire waarin zij haar persoonlijke verhaal over haar bipolaire stoornis deelt. Aan het woord komen ook psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter en Prof. dr. Evelien Brouwers.


Samen uit de schaduw stappen

Hanna Verboom: “Van jongs af aan had ik het gevoel dat ik anders was. Op mijn 16e begonnen de depressies. Dagenlang lag ik op bed, ik sprak niet, ik at niet. Mijn moeder zat naast me en hield mijn hand vast. En dan uit het niets, van de één op andere dag ging het licht weer aan. Ik kon de wereld weer aan, ik was ontzettend creatief en bedacht de mooiste dingen. Op mijn 21ste kreeg ik de diagnose bipolaire stoornis. Er werd me verteld dat als ik hierover zou praten ik nooit meer aan het werk zou komen. Ik schaamde me ervoor en voelde me ‘minder waard’. Grappig- dat is namelijk de letterlijke betekenis van het woord ‘stigma’. En dan te bedenken dat maar liefst 43% van ons te maken krijgt met psychische kwetsbaarheden. 18% praat er nooit over en 64% van de werkgevers geeft aan mensen met een psychische kwetsbaarheid niet aan te nemen (zie onderzoek prof. Evelien Brouwers @epmbrouwers). En dit alles terwijl juist verbinding en zelfacceptatie cruciaal zijn voor iedereen die te maken heeft met psychische kwetsbaarheden. En guess what- we zijn allemaal kwetsbaar. Hoe tof zou het zijn als we onze verhalen zouden delen, niet allemaal op instagram maar een ieder op z’n eigen manier, op een tijd waarop het goed voelt en aan mensen die je vertrouwt.”

De korte documentaire Uit de schaduw is t/m 31 oktober 2021 gratis te zien via Cinetree.nl/uitdeschaduw.

Op filmplatform Cinetree zullen de gehele maand september films te zien zijn die aansluiten bij het thema. Zo kijk je Paterson met Adam Driver, animatiefilm Mind My Mind (over een autistische jongen die verliefd wordt) en het prachtige Blue Jasmine: een film over leren leven met je angsten en depressie, met een fenomenale Cate Blanchett in de hoofdrol. 

Bron: Persbericht


Gerelateerde informatie