Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking traumagerelateerde stoornissen en LVB

In kind en Adolescent nr. 2 worden Carina van Kregten en Aafke Scharloo geïnterviewd over het herkennen en de behandeling van traumagerelateerde klachten bij kinderen en (jong)volwassenen met een LVB.

In het interview gaat het onder meer over de nieuwe handreiking ‘Tijdig signaleren en behandelen van trauma- en stressorgerelateerde problemen bij jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) van Academische werkplaats Kajak. Kinderen en (jong)volwassenen met een LVB zijn gevoeliger voor de impact van traumatische gebeurtenissen en maken er vaker één mee.

Desondanks worden traumagerelateerde klachten dikwijls niet als zodanig herkend en gediagnosticeerd. Een belangrijk doel van de handreiking is om hier verbetering in te brengen.

Aan deze eerste Nederlandstalige handreiking over dit onderwerp, is drie jaar gewerkt door een negenkoppig multidisciplinaire team onder voorzitterschap van psychologe Carina van Kregten.

Via de Academische werkplaats Kajak is de handreiking voor behandelaren en begeleiders gratis te downloaden >

Gerelateerde informatie

Nieuw | Getraumatiseerde kinderen met een verstandelijke beperking: Helpen bij Herstel – Een training voor opvoeders en begeleiders. Handleiding voor trainers, Aafke Scharloo, Carina van Kregten, Giuditta Soro, 2021. Bestelinformatie >

Met apart werkboek voor deelnemers.

Deze training helpt om kinderen met een verstandelijke beperking de juiste hulp te bieden na een traumatische ervaring. En om met de kinderen én hun gezin aan herstel te werken. Het is bedoeld voor professionals, ouders, pleegouders en andere direct betrokkenen.


‘Wees alert op trauma, juist bij een verstandelijke beperking’