Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitale psychiatrische zorg biedt mogelijkheden voor kinderen

Door een digitale verbinding te maken met een gezin thuis, ziet een behandelaar meer van de thuissituatie, de interactie met beide ouders en broertjes en zusjes. Daarnaast zijn zowel kinderen als ouders tevreden over de zorg op afstand. Een deel van de kinderen ervaart het zelfs als prettiger dan fysieke afpsraken zegt Andreas Lamerz, kinder- en jeugdpsychiater en geneesheer-directeur bij GGZ NHN in het tijdschrift Zorgvisie.
digitaal behandelen
Technology to stimulate a thriving mind

digitaal behandelenGGZ NHN startte in januari een pilot om ervaring op te doen met psychiatrische zorg op afstand. De bestaande groep cliënten en gezinnen is vorig jaar face-to-face voorbereid op digitale zorg en meegenomen in het proces. Ook het eerste contact bij nieuwe zorgaanvragen is nu digitaal. Aan het eind van het contact krijgt het gezin een vragenlijst toegestuurd. 81% van alle respondenten geeft het digitale contact een 7 of hoger.

De drempel voor sommige kinderen om voor het eerst een behandelkamer in te stappen is hoog. Met digitaal contact kan dit gewoon vanuit de veilige thuisomgeving. Voor kinderen met een angststoornis of autismespectrumstoornis geldt dat des te meer.

Digitale zorg moet niet elk face-to-face contact uitsluiten. Soms is aanvullend fysieke aanwezigheid van iemand van het behandelteam gewenst. Indien nodig is er iemand uit het multidisciplinaire behandelteam aanwezig. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor crisisbeoordelingen.

Ook heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onlangs de richtlijnen voor medicatiecontroles verruimd, waardoor deze nu ook digitaal kunnen worden uitgevoerd.

Privacy

Soms wordt het online contact niet helemaal vertrouwd. Men is dan bang dat de verbinding niet veilig is en privacygevoelige informatie verspreid kan worden. Dan wordt uitgelegd dat de verbinding en gegevensuitwisselling veilig zijn en ook dat er geen opnames van het gesprek worden gemaakt.

Nieuwe toestroom zorgvragen

GGZ NHN verwacht een aankomende toestroom aan (nieuwe) cliënten. Het gaat dan waarschijnlijk om angst- en depressieklachten en trauma’s van mensen die als professional of naaste met corona te maken kregen. Het digitale behandelen zal ook voor hen een goede invulling zijn.

Lamersz: ‘De ontwikkeling van digitale zorg zal een maar verder gaan in de vorm van modules in de wachttijd voor psycho-educatie, e-health behandelmodules en meer data gedreven werken. Maar op dit moment is het de eerste noodzaak om praktische kennis en informatie te verspreiden over digitaal behandelen’.

Lees het uitgebreide artikel in Zorgvisie, 4 mei 2020

Bron: Zorgvisie

Gerelateerde informatie

Testweb – digitale test afname

Met Testweb kun je eenvoudig psychologische tests online uitsturen en respons ontvangen. Probeer het eens, als je het nog niet geprobeerd hebt en maak direct een gratis en vrijblijvend proefaccount aan. Gratis proefaccount >

Psyprotocol – digitale protocollen voor de ggz

Daarnaast biedt Bohn Stafleu van Loghum een tool om digitaal protocollair te kunnen behandelen: Psyprotocol. Je stuurt de thuiswerkopdrachten eenvoudig naar de mobiele telefoon van je cliënt. Handleiding en werkboek zitten in de tool. Psyprotocol biedt 4 protocollen. Probeer het uit met een gratis proefaccount >