Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opgroeien met ASS tijdens corona

Dit artikel is eerder verschenen in het magazine van GZ Psychologie. De impact van de coronapandemie op kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) is vergelijkbaar met de impact op leeftijdgenoten zonder ASS. Vooral ouders hebben de impact ervaren, zo blijkt uit onderzoek. Tijdige ondersteuning van ouders is essentieel voor de stabiliteit van het gezin, concluderen de onderzoekers.
Foto: wavebreak3 / stock.adobe.com

De coronapandemie heeft veel impact gehad en de bijbehorende maatregelen en veranderingen zijn voor iedereen uitdagend geweest. Als we meer kennis hebben over de ervaringen die kinderen en jongeren met ASS en hun ouders met de coronapandemie hebben opgedaan, zijn hieruit mogelijk waardevolle lessen te trekken over hoe we (beter) kunnen omgaan met crisissituaties en grote (maatschappelijke) veranderingen. Daarbij gaat het om vragen als: hoe hebben mensen de pandemie en genomen maatregelen ervaren, hoe gingen zij om met de beleidsveranderingen, en wat kunnen we daaruit concluderen over het beleid en omgangsvormen in reguliere tijden?

Eerder onderzoek naar de impact op gezinnen met kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) leverde gemengde resultaten op. De meeste studies naar de impact van covid-19 op mensen met ASS laten bij hen een toename zien van emotionele problemen, probleemgedrag en autismesymptomen, zoals rigiditeit.1-4 Ook is bij hen sprake van een verminderd welzijn en meer stress. Ouders van kinderen met ASS ervaren tijdens corona meer angst voor de gezondheid van hun kinderen, vooral moeders en ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd.5-7 Dit leek vooral gerelateerd aan de extra uitdagingen aangaande beschermende maatregelen, aan uitval van begeleiding en ondersteuning, aan extra rollen die ouders tijdelijk moesten invullen, en aan de zorgen om de eigen situatie, werk en inkomen.4,7 Maar er zijn ook een aantal positieve effecten gevonden bij kinderen en jongeren met ASS. Zo bleek ‘social distancing’ bij hen te zorgen voor minder sociale druk, minder afwijzing en minder gepest worden.8,9 Ouders rapporteerden ook positieve, mogelijk duurzame effecten, zoals samen met hun kind meer rust kunnen vinden en het samen bedenken van nieuwe strategieën om met de situatie om te gaan.4,9

Door beperkingen in eerdere studies is moeilijk te zeggen of de bovengenoemde bevindingen coronaspecifiek en/of autismespecifiek zijn. Daarom hebben we in de huidige studie pre-pandemiegegevens meegenomen, meetmomenten tijdens de lockdown en een maatregelluwe periode. Daarbij is gekozen voor verschillende manieren van informatieverzameling en er is een vergelijking met andere groepen gemaakt om de impact van de pandemie en maatregelen te meten bij gezinnen met een kind of jongere met ASS. Daarbij hebben we gekeken naar risicofactoren en beschermende factoren en naar de informatie- en zorgbehoefte van de gezinnen. Hieronder beschrijven we de bevindingen van het gehele onderzoeksproject.

Tabel 1a. kenmerken onderzoeksgroep rapportage over kinderen en jongeren

IQ Intelligentiequotiënt, SRS Social Responsiveness Scale
Kenmerken kinderen
Gemiddelde (SD)/aantal (%)
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in