Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nivel: nog steeds psychische gevolgen coronacrisis bij jongeren

De negatieve psychische gevolgen van de coronapandemie lijken lang aan te houden, stelt onderzoeksinstituut Nivel. In het project 'Geneesmiddelenmonitor in coronatijd: voorschrijven en gebruik van medicatie' brengt het Nivel voor verschillende geneesmiddelen in kaart wat de effecten zijn van de corona-epidemie op het voorschrijven ervan door de huisarts én op het medicijngebruik door patiënten.
Foto door Anthony Tran

Voor het onderzoek is een representatieve steekproef gebruikt van ongeveer 370 huisartsenpraktijken tussen 2019 en 2022.

Meer anti-depressiva voor jonge vrouwen en mannen 

In Nederland krijgen jaarlijks één miljoen mensen weleens antidepressiva voorgeschreven. Sinds de tweede lockdown eind 2020 nam het gebruik van antidepressiva voor angst en depressie in alle leeftijden gemiddeld licht toe. Maar het aantal jongeren tussen de 15 en 24 jaar dat antidepressiva krijgt voorgeschreven sinds de start van de pandemie is echter aanzienlijker gestegen. Huisartsen schrijven bijna twintig procent meer antidepressiva voor aan jonge vrouwen dan twee jaar geleden. Bij jonge mannen is sinds de coronapandemie een stijging te zien  van 11 procent. Veelgebruikte medicatie zijn citalo-pram en fluoxetine (Prozac).

Angstige en depressieve gevoelens

In de tweede lockdown (najaar 2020-voorjaar 2021) kregen zowel jonge mannen als jonge vrouwen in 2021 gemiddeld vaker een antidepressivum voorgeschreven dan in 2019. Deze stijging zette in het eerste half jaar van 2022 door onder jonge vrouwen, terwijl de trend onder jonge mannen stabiliseerde. Dit beeld is in lijn met eerdere bevindingen van het Nivel, namelijk dat jonge vrouwen in 2021 vaker de huisarts bezochten met depressieve gevoelens en angst. Van hen kregen 330 van de 100.000 een antidepressivum voorgeschreven per week in de eerste helft van 2022, ten opzichte van 262 van de 100.000 in 2019. Dat is een toename van 26 procent.Maar ook bij jonge mannen was er een toename te zien. Deze was wel iets kleiner. In 2019 kregen 122 van de 100.000 jonge mannen een antidepressivum per week, in de eerste helft van 2022 ging het om 138 van de 100.000, een stijging van 13 procent. 

Negatieve psychische gevolgen coronapandemie treffen jongeren het hardst

Het lijkt dat de negatieve psychische gevolgen van de coronapandemie en de maatregelen ter verspreiding van corona lang aanhouden, vooral invloed heeft op jongeren. Mogelijk spelen ook andere factoren een rol, zoals moeite met het vinden van betaalbare woonruimte of de oplopende inflatie waardoor alles duurder wordt. Het is belangrijk om oog te blijven houden voor de psychische gezondheid van jongeren. Ook is het van belang om, wanneer de angststoornis of depressie behandeld is, aandacht te besteden aan het geleidelijk afbouwen van antidepressiva. Dit om risico’s van langdurig antidepressivumgebruik te beperken.

Bron: Onderzoeksinstituut Nivel

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in