Wat kan, mag niet altijd, en andersom

In de rubriek Geregeld leggen wij het vergrootglas op wet- en regelgeving. Mr. Alice Broersma verheldert onderwerpen die voor niet-juristen soms taaie kost zijn, of bespreekt juridische thema’s die actueel zijn in ons werkveld.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Aleid Denier van der Gon

Laatst was een twaalfjarige jongen in het nieuws die een aanvullende chemobehandeling weigerde vanwege de bijwerkingen. Zijn vader stapte naar de rechter. Die achtte de jongen wilsbekwaam in zijn weigering en de behandeling ging niet door. Hoe verhouden minderjarigen en ouders1 zich tot elkaar? Wiens stem geeft de doorslag?

Iemand die handelingsonbekwaam is, mag vanwege de leeftijd niet zelfstandig optreden in het recht, al kan hij dat misschien wel. Als het gaat om beslissingen over jeugdhulp staat in de Jeugdwet en de WGBO wanneer een jeugdige handelingsbekwaam is. Er zijn drie leeftijdscategorieën: jonger dan twaalf, tussen de twaalf en

0
5

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.