Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tepels, rouw en Darwin

In de rubriek Frictie geven wisselende auteurs hun visie op een onderwerp dat discussie oproept, of kijken zij kritisch naar een misverstand of dilemma waar professionals in hun werk tegenaan lopen.
Premium

Ziezo, die zat.

Inmiddels, als biologen een of ander stabiel anatomisch of gedragskenmerk bestuderen, is de eerste vraag: wat is de functie van het kenmerk? Op welke manier vergroot dit het reproductief succes? Goede vragen. Darwiniaanse, functionele, verklaringen hebben een ijzersterke staat van dienst.

Koffiezetapparaat

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-018-0021-6/MediaObjects/12454_2018_21_Fig1_HTML.jpg

In Adams Navel werpt de paleontoloog Steven J. Gould een grappige vraag op. Mannen hebben tepels, maar die hebben geen functie. Waarom zijn ze er dan, die mannentepels? Dit lijkt een pittig probleem voor de evolutietheorie. Maar dat is alleen op het eerste gezicht zo, aldus Gould. Als je een koffiezetapparaat koopt, krijg je er een gebruiksaanwijzing bij in zes talen; van elk van de zes landen waar het apparaat verkocht wordt. En elke koper heeft dus vijf overbodige gebruiksaanwijzingen. Kennelijk is het goedkoper voor de fabrikant om één boekje met zes talen te laten drukken, dan om zes verschillende boekjes te maken en per land het juiste boekje in te pakken. Natuurlijk, als de koper last zou hebben van de overbodige tekst en daarom een

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in