Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maak cognitieve gedragstherapie ‘LVB-proof’

Interview met Michel van den Bogaard. Cognitieve gedragstherapie wordt vaak afgeraden bij jeugdigen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Toch zijn er steeds meer aanwijzingen dat zij er baat bij kunnen hebben, mits hulpverleners rekening houden met hun LVB.
Premium

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak afgeraden bij jeugdigen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Toch zijn er steeds meer aanwijzingen dat zij er baat bij kunnen hebben, mits hulpverleners rekening houden met hun LVB. Michel van den Bogaard van Academische Werkplaats Kajak vertelt hoe je cognitieve gedragstherapie geschikt maakt voor deze groep.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-020-0149-z/MediaObjects/12454_2020_149_Fig1_HTML.jpg
Foto: Aleid Denier van der Gon
Kinderen, adolescenten en (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben meer kans op achterstand en scheefgroei in hun ontwikkeling dan hun normaalbegaafde leeftijdgenoten. Dit kan leiden tot ernstige problemen. Niet alleen thuis, maar ook op school, stage of werk en met vrienden. Ze lopen daardoor meer risico om ernstige gedragsproblemen en psychiatrische aandoeningen te ontwikkelen. Helaas valt deze doelgroep in de zorg vaak tussen wal en schip, omdat het meeste aanbod niet bedoeld is voor en toegesneden is op de combinatie van complexe vragen op het gebied van de orthopedagogiek, de psychiatrie en het speciaal onderwijs. Wat het extra moeilijk maakt, is dat er tot nu toe geen bewezen effectieve behandelingen van de hoogste standaard voor hen zijn. De werkgroep ‘CGT bij LVB en Psychiatrie’ van Academische Werkplaats Kajak bundelde de bestaande kennis en ervaringen in de nieuwe handreiking Cognitieve gedragstherapie bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Michel van den Bogaard, als klinisch psycholoog en psychotherapeut werkzaam bij expertisecentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Herlaarhof, was voorzitter van de werkgroep. Van den Bogaard: “Toen ik een jaar of drie geleden voor de werkgroep werd gepolst, waren er allerlei positieve ontwikkelingen gaande, waardoor steeds duidelijker werd dat cognitieve gedragstherapie helpend kan zijn, vooral voor de groep LVB’ers die lijdt aan één of meer psychiatrische stoornissen. Maar hoe stem je cognitieve gedragstherapie af op een LVB? En op welk moment doe je dat? Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP) en het Landelijk Kenniscentrum LVB wilden dat we met een groep gelijkgestemden een aantal jaren de diepte in zouden gaan om het kaf van het koren te scheiden. Die uitdaging zag ik wel zitten.”
Gebruik kinder-protocol, maar geen kinderthema’s
Waarom zag je die uitdaging wel zitten?
“Ik pleit al lang voor het toepassen van de reguliere, meest effectieve behandelingen voor de LVB-doelgroep. Dat doe ik in mijn eigen werk ook al langere tijd en we boeken best goede resultaten. Ik was zeker niet de enige: er bleken meer mensen die met mij op deze rijdende trein wilden stappen.
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in