Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezien&gelezen

In de rubriek Gezien en gelezen vind je lees,- kijk,- en luistertips. Deze keer aandacht voor: de documentaire Jason, het boek Broers en zussen van speciale en gewone kinderen, de tv-serie Uit het rood en de podcast Is het leven een 7? Verder een boek over Freud met feiten, illusies en leugens over de psychoanalyse en het boek Uit de schaduw van narcisme.

Documentaire • Jason • via 2Doc.nl

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-022-0692-x/MediaObjects/12454_2022_692_Fig1_HTML.jpg
Met haar documentaire Jason besloot maakster Maasja Ooms vorig jaar haar drieluik over falende jeugdzorg in Nederland. Het eerste deel, over de uit huis geplaatste Alicia, liet niemand onberoerd. Ook in Rotjochies liet Ooms blijken verder te kijken dan ‘het probleem’ waartoe de hoofdpersonen meestal werden gereduceerd. Voor haar derde film portretteerde ze de 22-jarige Jason, die worstelt met de gevolgen van de trauma’s uit zijn jeugd, trauma’s die er niet minder op werden nadat hij in de gesloten jeugdzorg belandde.
Ooms’ documentaire biedt onder meer een bijzonder inkijkje in Jasons traumatherapie, waaronder een EMDR-sessie. Maar Jason wil meer zijn dan slachtoffer. Hij zet zijn ervaring in om anderen te behoeden voor wat hem is overkomen. Alweer levert het een indrukwekkend en pijnlijk document op. (TB)

Boek • Broers en zussen van speciale en gewone kinderen

Frits Boer 2021 | Uitgeverij Lannoo Campus, herziene uitgave | 256 bladzijden | Prijs: € 32,99
Al in 2012 schreef Frits Boer een boek over de relatie tussen broers en zussen. Het hergebruikte omslag is mogelijk wat misleidend: het doet weinig nieuws vermoeden en dat is zeker niet het geval. Het is geheel up to date gemaakt en een echt handboek geworden. Bovendien gaat het niet alleen over de ontwikkeling van deze relatie in de jeugd, maar ook in het latere leven. Boer breekt een lans om binnen de behandeling meer aandacht te hebben voor broers en zussen en hun invloed op iemands ontwikkeling.
Het is in een heerlijk leesbare stijl geschreven. Als ervaringsdeskundigen weten we best veel over relaties tussen broer en zussen (als je die heb natuurlijk), maar Boer weet net iets meer en helpt fabels van feiten te scheiden. Hij koppelt wetenschap aan het dagelijks leven en maakt duidelijk dat gevonden onderzoeksresultaten vaak niets zeggen over de werkelijkheid en vice versa. Dit houdt de lezer scherp.
Het boek bevat casusbeschrijvingen; herkenbare illustraties van het dagelijks leven. Hij beschrijft overzichtelijk hoe relaties tussen broers en zussen zich kunnen ontwikkelen. En het geeft hoop dat niets is zoals het blijft. Als broers en zussen als jonge kinderen veel ruzie maken, zegt dat niets over later; zo kunnen ze evengoed werken aan een band voor vele jaren.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-022-0692-x/MediaObjects/12454_2022_692_Fig2_HTML.jpg
Er is ook plek ingeruimd voor tweelingen en het enig kind, naast samengestelde gezinnen en hun onderlinge relaties. Bovendien worden uitstapjes gemaakt naar bijvoorbeeld de Turkse, Marokkaanse en Chinese cultuur. Boer
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in