Comorbiditeit en ouders

In deze rubriek buigt Else de Haan zich over wetenschappelijke publicaties die van betekenis zijn voor de praktijk. Hoe is het onderzoek uitgevoerd en wat zeggen de resultaten? En: is nader onderzoek gewenst?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Aleid Denier van der Gon

Dat comorbiditeit eerder regel dan uitzondering is bij kinderen met psychische stoornissen, weten we. Wat we niet weten is hoe erg dat is. ‘Comorbiditeit maakt een behandeling ingewikkelder en minder succesvol’. ‘Comorbiditeit is een verklaring voor minder goed verlopende behandelingen’. Dit zijn regelmatig gehoorde opvattingen in de klinische praktijk. Onderzoekers uit Groningen (Kreuse e.a., 2018) vroegen zich af hoe juist deze opvattingen nu eigenlijk zijn. Zij deden een meta-analyse naar het effect van een gerichte angstbehandeling op comorbiditeit, zoals depressie en externaliserende stoornissen en op het algemeen functioneren. Bravo! Laten we die deprimerende opvattingen eerst maar eens onderzoeken. In diezelfde

0
15

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.