Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goede jeugdzorg is niet standaard

De aangekondigde bezuiniging van 500 miljoen euro in de jeugdzorg zorgt voor beroering. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen keerden veel plaatselijke afdelingen van landelijke partijen zich tegen de kabinetsplannen. Jeugdwerkers uit het hele land legden op 15 maart hun werk 24 uur lang neer en trokken naar het Malieveld. De Eerste Kamer dringt nu aan op snelle duidelijkheid.

De bezuinigingsplannen houden onder andere het terugdringen van lichte jeugdzorg in, het invoeren van een eigen bijdrage en het normeren ofwel beperken van de behandelduur. Dat laatste betekent dat er van tevoren is vastgesteld dat de behandeling van een bepaald probleem niet langer mag duren dan een afgesproken aantal ‘contactmomenten’.

Contactmomenten

Een behandeling van een angstig kind bijvoorbeeld bestaat uit zes ‘contactmomenten’ en een huisbezoek. “Het vastleggen van de duur van een behandeling en het werken volgens vaste behandelprotocollen doen geen recht aan de orthopedagogiek, die een weg wil wijzen in problematische opvoedingssituaties”, aldus Matthijs Heijstek van NVO. “Elk kind, elke opvoed situatie is uniek en vraagt om ondersteuning op maat. Als tijdens de behandeling blijkt dat er meer problemen spelen of iets anders nodig is, moet daar ruimte voor zijn. De deskundige kan wel de koers bepalen, maar ouders en kind bepalen het tempo.”

Het kabinet wil meer bewezen effectieve behandelvormen. De effectiviteit van een behandeling is beter te meten als iedereen die op dezelfde manier uitvoert. De vraag is alleen dan wel wat een behandeling effectief maakt.

Relatie opbouwen

Een onderzoek dat in dit verband vaak wordt aangehaald, is van de Amerikaanse hoogleraar psychotherapie Michael J. Lambert. Hij toonde aan dat slechts 15 procent van het succes van een behandeling kan worden toegeschreven aan de keuze voor een bepaald behandelprotocol. De mate waarin het kind of de ouder de therapeut vertrouwt en een goede relatie met hem of haar kan opbouwen, draagt daarentegen voor 30 procent bij aan succes. “Door de behandelduur in de jeugdzorg te normeren, maak je het protocol belangrijker en wordt de relatie meer ondergeschikt. Hiervan is al bewezen dat dit niet effectief zal zijn”, stelt Heijstek.

Passende werkwijze

Goede jeugdhulp vraagt om professionals die geen standaardprotocol uit de kast pakken maar voor elk kind weer opnieuw op zoek gaan naar een passende werkwijze zonder vooraf vastgestelde behandelduur.

Bron: Nationale Zorggids