Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De gevolgen van pesten op lange termijn

Uit onderzoek van Tilburg University, de Universiteit Antwerpen en de Open Universiteit Heerlen blijkt dat pesten ook op lange termijn mentale problemen kan geven.
1137802287

Jongvolwassenen tussen 18 en 26 jaar, die (offline/online) gepest zijn tussen 10 en 18 jaar, hebben een minder positief zelfbeeld en meer angst voor het leggen van sociale contacten. Ook zijn zij minder tevreden met hun leven, dan leeftijdsgenoten die niet gepest zijn.

Het pesten heeft ook invloed op persoonlijkheid en fysieke gezondheid, zeggen de gepesten zelf. Sommige respondenten ervaarden echter juist een positieve impact en voelden zich mentaal en fysiek sterker, weerbaarder en onderhielden hechte vriendschappen met mensen die voor hen opkwamen.

Ouders en professionals kunnen helpen bij het verminderen van het negatieve zelfbeeld bij diegene die daar last van hebben, zodat ze minder angstig zijn bij het leggen van nieuwe sociale contacten.

Ref: Exploring the perceived negative and positive long-term impact of adolescent bullying victimization: A cross-national investigation.

Bron: NJi


Gerelateerde informatie

Behandelprotocollen

E-learning