Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App voor jongeren met depressieve klachten

Depressieve jongeren krijgen vaak niet de zorg die zij nodig hebben. Zij weten niet dat ze depressief zijn of schamen zich voor hun klachten. Het Trimbos-instituut en GGZ Oost Brabant ontwikkelde samen met jongeren en hulpverleners de app Boost My Mood voor jongeren met depressieve klachten.
24.05.2011 ÄZ Online: Depressive Symptome oder Selbstmordgedanken können durch Präventionsmaßnahmen vor allem bei jungen Mädchen zurückgehen. © Jürgen Fälchle / fotolia OLYMPUS DIGITAL CAMERA pädiatrie hautnah 3/2012 *** Local Caption *** © Jürgen Fälchle / fotolia

Doorontwikkeling BoostMe

Voor volwassenen met depressieve klachten bestond al de app BoostMe, wat het vertrekpunt is geweest voor de ontwikkeling van de Boost My Mood app. De app bestaat uit 4 thema’s waarmee jongeren zelf aan de slag kunnen. De thema’s komen overeen met de belangrijkste klachten die depressieve jongeren ervaren, namelijk stemming, slaap, piekeren en stress. Per thema bevat de app tips, zelftesten, oefeningen en ervaringsverhalen. Alle oefeningen zijn afgeleid van effectieve werkvormen uit andere interventies of therapieën voor slaapproblemen.

Jongeren rapporteerden minder depressieve gevoelens

Na het uitwerken van een implementatiestrategie voor verschillende fasen in de zorgketen, is de app door jongeren in verschillende zorgtrajecten uitgeprobeerd. Het betrof hier jongeren met beginnende depressieve klachten en jongeren die op de wachtlijst staan voor een behandeling. Zij rapporteerden na afloop minder depressieve gevoelens dan vóór de periode dat zij met de app aan de slag gingen. De app zou ook uitgeprobeerd worden door jongeren die een behandeling voor depressie hadden afgerond, maar bij deze groep bleek minder belangstelling voor de app te bestaan. Voor jongeren met beginnende depressieve klachten bleek de Boost My Mood app het meest geschikt. De komende periode wordt een pilotstudie gecontinueerd waarin de bruikbaarheid en werkzaamheid van de app als vroege interventie verder wordt onderzocht.

  • Ga naar de projectpagina van BoostMe.

Bron: ZonMw

Gerelateerde informatie