Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie

24.05.2011 ÄZ Online: Depressive Symptome oder Selbstmordgedanken können durch Präventionsmaßnahmen vor allem bei jungen Mädchen zurückgehen. © Jürgen Fälchle / fotolia OLYMPUS DIGITAL CAMERA pädiatrie hautnah 3/2012 *** Local Caption *** © Jürgen Fälchle / fotolia

MIND en Harstichting starten alliantie om psychisch leed bij jongeren een halt toe te roepen. 1 op de 7 jongeren ervaart depressieve klachten die vaak gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC dat in opdracht van twintig gezondheidsfondsen is uitgevoerd. Het onderzoek is uitgevoerd onder een diverse groep van ruim 2.100 jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar.

Het RIVM verwacht dat in 2040 psychische stoornissen de meeste ziektelast veroorzaken. En dan zijn er ook nog de stijgende zorgkosten. De Alliantie wil deze problemen aanpakken. Ze willen het stigma rondom psychische problemen doorbreken, jongeren weerbaarder maken en jongeren die psychische klachten hebben de juiste zorg bieden. Om dat te bereiken richt de Alliantie zich op de jongeren zelf en op het onderwijs en de politiek.

MIND en de Hersenstichting slaan daarom samen met Nederlandse jongeren de handen ineen om een mentaal gezonde generatie te realiseren. De Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie werkt daarbij samen met Trimbos-instituut en UNICEF Nederland. De Alliantie is onderdeel van het brede Gezonde Generatie-programma (initiatief van twintig gezondheidsfondsen). Het doel is dat de Nederlandse jeugd in 2040 fysiek, sociaal en mentaal gezond is.

Bron: MIND

Gerelateerde informatie