Zo vergroot je ouderbetrokkenheid in het speciaal onderwijs

Juist in het speciaal onderwijs kunnen kinderen sterk profiteren van betrokken ouders. Alleen al door het onderwerp op de agenda te zetten en er met elkaar over te praten, blijkt de betrokkenheid van ouders toe te nemen. Niet alleen kinderen, maar ook ouders waarderen dat.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In het onderwijs is betrokkenheid van ouders erg belangrijk. Het heeft een positief effect op de leerprestaties en is bevorderlijk voor de motivatie, het welbevinden, het zelfbeeld en de zelfwaardering van de leerling (Bakker e.a., 2013). Ouderbetrokkenheid vergroten, is niet altijd eenvoudig. Zeker in het speciaal onderwijs (SO) zijn er vaak belemmerende factoren. Zo wonen ouders dikwijls verderweg van school en hebben ze vaak negatieve ervaringen opgedaan met eerdere scholen. Bovendien hebben ouders zelf vaker (psychische) problemen en kost het hen soms moeite om te accepteren dat hun kind SO volgt. Aangezien leerlingen in het SO veel behoefte hebben

0
5

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.