Stemmen in je hoofd de baas

Sinds de veertienjarige Jessica getuige is geweest van seksueel misbruik en huiselijk geweld hoort ze stemmen in haar hoofd. Kan dit meisje, dat ook een PTSS opliep, de stemmen het zwijgen opleggen door traumagerichte cognitieve gedragstherapie? Een casusbespreking.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Aan stoornissen zoals angst-, stemmings-, persoonlijkheids- en psychotische stoornissen liggen vaak traumatische gebeurtenissen ten grondslag (Carr e.a., 2013). Bij deze stoornissen wordt de rol van trauma helaas nog onvoldoende onderkend. Ook auditieve hallucinaties in de adolescentie kunnen samenhangen met blootstelling aan traumatische gebeurtenissen. Auditieve hallucinaties zijn auditieve ervaringen die niet overeenkomen met identificeerbare stimuli, oftewel: men hoort dingen die er in de werkelijkheid niet zijn (Jardri e.a., 2014).

Stemmen horen komt bij ongeveer 1 tot 35 procent van de kinderen voor. Het kan onschuldig zijn en verdwijnt meestal vanzelf (Jardri e.a., 2014; Maijer e.a., 2017). Hallucinaties zijn een probleem als

0
10

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.