Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oog in oog met de toekomstige versie van jezelf

Goede voornemens zijn voor de meeste mensen heel herkenbaar. Toch blijkt het halen van die doelen vaak lastig. In het onderzoeksproject FutureU 'ontmoeten' deelnemers hun toekomstige zelf, in de hoop toekomstgericht denken en handelen te stimuleren.
VR interventie
Ons gedrag komt voort uit de keuzes die we maken, waarbij we de voor- en nadelen op korte termijn afwegen tegen die op lange termijn. Voor mensen die meer gericht zijn op de korte termijn is het meewegen van langetermijngevolgen vaak lastig. Zij kiezen in het algemeen voor een snelle winst en dat uit zich vaak in negatief gedrag, zoals impulsaankopen, uitstellen, middelengebruik en een ongezonde leefstijl (Rutchick et al. 2018). Mensen die zich meer op de lange termijn richten, wegen de mogelijke (negatieve) gevolgen van hun handelen mee in hun beslissing. Zij vinden het makkelijker keuzes te maken waarvan ze niet meteen profijt hebben of waarvoor ze nu iets moeten laten, maar waarvan ze op langere termijn voordeel ervaren. Die focus resulteert vaak in positievere uitkomsten, zoals hogere schoolresultaten, beter plannen en meer zelfvertrouwen (Zimbardo Boyd 1999). Interventies die toekomstgericht denken en handelen aanmoedigen zouden dus positief gedrag kunnen stimuleren en negatief gedrag ontmoedigen. Maar hoe doe je dat?
Mogelijk kan toekomstgericht denken en handelen van mensen worden bevorderd door de band te versterken met wie zij in de toekomst zullen zijn, dat wil zeggen met hun ’toekomstige zelf’. Wanneer mensen zich niet verbonden voelen met hun toekomstige zelf zullen ze minder snel geneigd zijn hun behoeftes in het hier en nu ondergeschikt te maken aan mogelijke behoeftes in de toekomst (Hershfield 2018). Een sterke psychologische band met je toekomstige ‘ik’ kan daarentegen juist stimuleren keuzes te maken die voordelig uitpakken op langere termijn. In het FutureU onderzoeksproject1 proberen wij dit proces te bevorderen door mensen hun toekomstige zelf te laten ontmoeten en ermee in gesprek te gaan.
De interventie bestaat uit drie modules. Het doel van de eerste module is mensen aan het denken te zetten over hun toekomst en zich een levendig beeld te vormen van hun toekomstige zelf. Waar woont en werkt je toekomstige zelf? Waar is hij goed in? Wat voor persoonlijkheidskenmerken heeft je toekomstige zelf? De tweede module is ontwikkeld om te leren situaties vanuit het perspectief van de toekomstige zelf te bekijken. Dit perspectief helpt afstand te nemen van de situatie en erop te reflecteren. Wat voor advies zou je oudere en wijzere toekomstige zelf aan jou geven? In de derde module wordt ingegaan op het stellen en behalen van doelen. De interventie biedt ondersteuning in het concreet formuleren van een doel, het identificeren van obstakels, en het opstellen van plannen om
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in