Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe gezichten

Foto: Aleid Denier van der Gon.

Een nieuw jaar en een nieuw begin voor twee nieuwe rubrieken. Frits Boer heeft jarenlang voor Kind & Adolescent geschreven. De column Psychobellettrie over opgroeien, waarvoor hij zich liet inspireren door romans, was voor veel lezers een herkenbaar punt in het tijdschrift. Alice Broersma maakte Geregeld in heldere taal en met sprekende voorbeelden de weerbarstige materie van het recht behapbaar. Beide columnisten zijn gestopt en we bedanken hen allebei voor hun waardevolle bijdrage.

Er was dus ruimte voor iets nieuws. In onze redactie hebben we daarover lang gepraat. Welke thema’s zijn interessant en actueel? Wat houdt professionals in de jeugdhulp bezig? En hoe vinden we vervolgens bevlogen schrijvers die over die thema’s willen schrijven? Het is gelukt! In deze aflevering vind je twee gloednieuwe rubrieken.

Nic Drion schrijft in Uit & thuis over kinderen en jongeren met complexe problemen. Een onderwerp waarvan we als redactie vinden dat het te weinig aandacht krijgt in ons blad. Veel van deze jeugdigen komen terecht in een instelling. Omdat ze ernstige gedragsproblemen hebben, omdat hun ouders psychische problemen hebben of omdat het thuis niet veilig is. Soms kan het echt niet anders, maar we weten uit onderzoek dat een uithuisplaatsing voor kinderen altijd zeer ingrijpend en vaak ook schadelijk is. Liever zien we dat ze op een andere manier worden opgevangen. In hun netwerk bijvoorbeeld of in een pleegezin. En dat zij zelf en hun ouders op tijd effectieve behandeling krijgen. Nic heeft jarenlange ervaring in de opvang van deze groep jeugdigen en schrijft over thema’s die professionals bezighouden. In dit eerste nummer gaat het over Family Finding en het belang van de band met je eigen familie- en gezinsleden.

Een tweede thema dat ons als redactie bezighield was evidencebased werken. Werken met het best beschikbare bewijs, of gewoon: doen wat werkt. Het klinkt heel logisch, maar wat zijn de consequenties als je op die manier werkt? Voor jou als professional, maar ook voor de organisatie waar je werkt? En lukt dat wel altijd? Is het werken met protocollen echt een keurslijf waarbij je als behandelaar of cliënt gevangen zit? Hoe weeg je al die verschillende onderzoeksresultaten en wat als er helemaal nog geen onderzoek is gedaan? Kun je evidencebased werken als je te maken hebt met complexe problemen zoals bij de groep in de residentiële jeugdhulp? En hoe past ROM binnen evidencebased werken? Marca Geeraets en Harrie van Leeuwen, samen werkzaam als adviseurs in de jeugdhulp, schrijven in de nieuwe rubriek Evidentieel over de uitdagingen van evidencebased werken.

Naast deze twee nieuwe rubrieken, zijn er uiteraard ook de vertrouwde bijdragen van Anneke Eenhoorn en Else de Haan, vier interessante artikelen en een mooi interview met Guy Bosmans over zijn behandeling van depressieve adolescenten en hun ouders.

Veel leesplezier!