Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het KINGS-model bij licht verstandelijke beperking

Voor gezinnen waar uithuisplaatsing van kinderen dreigt, is het KINGS-model ontwikkeld. Ouders en kinderen doorlopen een intensieve klinische traumabehandeling, ingebed in een trauma-sensitief opvoedondersteuningsprogramma. Voor gezinnen waar een (of meer) van de gezinsleden een licht verstandelijke beperking heeft, is er de KINGS-LVB variant.
Foto: Aleid Denier van der Gon.
Premium

Stella is 28 jaar en heeft drie mislukte relaties achter de rug. Uit elke relatie is een kind geboren. Tot haar grote verdriet heeft ze geen contact meer met haar oudste zoon. Ze heeft een kleine flat waar ze woont met de twee jongste kinderen van vijf en twee jaar oud. Het contact met haar ouders is verbroken. Noodgedwongen komt haar ex-man regelmatig langs, omdat ze het alleen niet aankan met de meisjes. Ze heeft geen netwerk waar ze op terug kan vallen. Stella gaat vaak naar de huisarts. Niet alleen vanwege haar eigen kwalen, maar ook voor die van de beide kinderen. Ze is overbezorgd en vreest al snel het ergste. Ze heeft bewindvoering en zit financieel krap. Bij haar jongste dochter is een ontwikkelingsachterstand vastgesteld, de oudste heeft een licht verstandelijke beperking (LVB, box 1) en autisme. Beiden hebben gedragsproblemen. Stella heeft zelf ook leerproblemen en volgde speciaal onderwijs. Voor Stella en haar kinderen is er al jaren professionele hulp vanuit een instelling met expertise op het gebied van LVB. Van Stella zijn geen IQ-gegevens beschikbaar. Op basis van haar schoolverleden en de ervaringen van haar hulpverleners wordt ervan uitgegaan dat ook Stella het beste profiteert van op LVB afgestemde hulp. Naast intensieve opvoedhulp heeft Stella sinds een jaar individuele therapie gericht op het verwerken van traumatische ervaringen middels Eye movement desensitisation and reprocessing (EMDR) (box 2). De traumabehandeling komt echter niet goed op gang. Het valt haar te zwaar in combinatie met het opvoeden van de kinderen en het huishouden. Stella raakt steeds meer uitgeput. Ze staat op het punt om zichzelf en de kinderen iets aan te doen.

TRAUMABEHANDELING KOMT VAAK NIET GOED VAN DE GROND

Steeds vaker wordt binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) de traumatisering bij kinderen en ouders wél herkend, maar komt een effectieve traumabehandeling voor alle gezinsleden niet van de grond. Ouders en kinderen kunnen bang zijn dat hun klachten zullen verergeren als ze moeten praten over hun trauma’s. Gevoelens van schaamte en schuld over wat er is gebeurd, kunnen de drempel verhogen om hulp te zoeken. Slechte ervaringen met hulpverleners kunnen in de weg zitten, alsmede een diep geworteld wantrouwen tegenover de buitenwereld. Ook vanwege praktische problemen kan de noodzakelijke hulp uitblijven: denk aan geen geld om te reizen, moeite met plannen en organiseren en afspraken vergeten. Een extra struikelblok vormt de scheiding tussen

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in