Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herziene versie COMET protocol voor kinderen en jongeren beschikbaar

Acht jaar geleden kwam het COMET protocol voor kinderen en jongeren uit, nu is er een herziene verzie op de markt:  Werken aan je zelfbeeld. Het  protocol werd ontworpen door Marije Kuin en Paulien Peters op basis van het COMET protocol voor volwassenen van Kees Korrelboom. Maar wat houdt COMET eigenlijk in en waarom moest er herziene versie komen? We gingen erover in gesprek met de twee auteurs.

Wat is COMET? 

Paulien: “COMET is een behandelmethode voor een negatief zelfbeeld. Het staat voor Competitive Memory Training, waarbij we positieve representaties willen versterken en deze uiteindelijk de competitie willen laten aangaan met representaties die normaliter een negatief zelfbeeld oproepen, middels contraconditionering.” 

Deze methode besteedt in eerste instantie veel aandacht aan positieve eigenschappen. Middels imaginatie, zelfspraak, lichaamshouding en muziek worden deze positieve eigenschappen versterkt. Er wordt met de kinderen en jongeren die het protocol volgen veel geoefend en gewerkt aan positief denken en het oproepen van positieve gevoelens. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van positieve aandachtstraining.

“Kinderen en adolescenten worden zo getraind in het oproepen van een positief gevoel over zichzelf. Uiteindelijk proberen we te bereiken dat je dit gevoel vast kan houden, ondanks dat je denkt aan een moment waarop je normaal een onzeker gevoel krijgt.”, aldus Paulien. 

COMET bestaat in twee varianten: een individuele training en een groepstraining. Het protocol is bedoeld voor kinderen en adolescenten vanaf 8 jaar, die een negatief zelfbeeld hebben. Voor volwassenen is er een volwassen protocol van Kees Korrelboom. 

Marije: “Ik laat de  jong-volwassenen (18-23) vaak kiezen welke variant ze willen gebruiken en de meesten kiezen ons protocol.” 

Hoe kwam het ‘oude’ protocol tot stand?

Paulien is GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut VGCt. Ze werkt momenteel bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie. Hiervoor werkte ze lange tijd in de gesloten jeugdzorg en kwam daar, net als in haar huidige baan, veel kinderen en adolescenten tegen die onzeker zijn en negatief over zichzelf denken. Toen de COMET voor volwassenen net uit was, gaf Kees Korrelboom een cursusdag aan Pauliens team dat daar erg enthousiast van werd. Ze gingen aan de slag met een aangepaste versie, meer geschikt voor kinderen en adolescenten, en deden ervaring op. 

Marije, ook GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut en sinds 2014 vrijgevestigd in Haarlem, werkte in verschillende instellingen veel met de externaliserende doelgroep. Deze doelgroep kampt vaak met een onderliggend negatief zelfbeeld. Zij pasten het werkboek van Kees Korrelboom aan voor haar cliënten. Deze gezamenlijke ervaringen tekenden Paulien en Marije samen op in een boek, uitgegeven door BSL.

Wat maakt het protocol effectief?

Uit enkele onderzoeken die bij kinderen en adolescenten zijn uitgevoerd komen veelbelovende resultaten naar voren. Er zit een stevige theoretische basis onder het protocol. Daarnaast denken Paulien en Marije dat de positieve insteek, met extra aandacht voor het doorbreken van de negatieve aandachtsbias veel doet. 

Marije:

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in