Een tikkeltje anders wordt hopelijk heel normaal in de klas

0
67
Premium

Erik (52) heeft al een succesvolle carrière in de muziekindustrie als hij er pas op zijn 46e na een lange zoektocht achter komt dat hij Tourette heeft. Als kind voelde Erik zich echt anders. Door de ogen van een jonge Erik, gespeeld door Jelle (10), wil hij met deze campagne laten zien hoe belangrijk herkenning en erkenning van Tourette in het basisonderwijs is. Met die missie richtte hij muziekproject Marcus Hikren op.

Een tikkeltje anders is heel normaal

Er bestaat nog steeds veel onwetendheid en onbegrip over Tourette, wat zeker bij kinderen funest is voor hun zelfbeeld en ontwikkeling. In de nieuwe campagne zien we een jonge Erik tegen nog steeds hetzelfde probleem aanlopen: leerkrachten vragen kinderen te stoppen met hun tics en “normaal” te doen, wat de tics alleen maar erger maakt. Wat voor Erik geldt met Tourette, geldt voor iedereen met een brein dat zogenaamd anders functioneert. Mensen met een ‘ander’ brein worden zowel door zichzelf als op school niet altijd als volwaardig gezien. Een brein, een levenspad, een schoolcarrière als normaal bestempelen heeft tot gevolg dat het een norm wordt, waar je wel of niet aan kan voldoen. Erik wil als levend voorbeeld laten zien hoe ‘andere’ hersenpaden kunnen leiden tot een tevreden of succesvol eigen levenspad, in zijn geval dankzij muziek.

Marcus Hikren

Vanuit de overtuiging dat zowel individuen als de maatschappij als geheel erbij gebaat zijn als íeder uniek brein optimaal benut, herkend en erkend wordt, richtte Erik Marcus Hikren op, een anagram van Erik Schurman. Het is zijn eerste muziekproject waarin hij geheel zonder restricties van zijn ‘anders functionerende’ brein opereert. Kenmerkend voor zijn pianomuziek is dat het nooit kabbelt. Niet met opzet, het is simpelweg hoe zijn brein werkt. Net zoals in zijn dagelijkse leven met Tourette, moet er in zijn stukken altijd iets gebeuren. Naast de samenwerking met de Stichting Gilles de La Tourette, werkt hij aan een educatieprogramma voor basisscholen.

Voor meer achtergrond, lees het artikel ‘Tics behandelen met een korte intensieve groepstraining’.

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in