Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De invloed van therapietaal op mentaal welzijn van jongeren

Zoekmachines en sociale media hebben zich razendsnel ontwikkeld tot grootste bronnen van informatie voor jong en oud. TikTok loopt daarbij voor kinderen en jongeren voorop. Naast grappige dansvideo's en uitdagende trends, is er een opmerkelijke toename in de populariteit van 'therapietaal' op TikTok en vergelijkbare platforms te zien. TikTok- en Instagramfilmpjes vertellen je in een oogopslag of je ADHD hebt, OCD bent of misschien last hebt van jeugdtrauma. Hoe beïnvloedt deze trend jongeren eigenlijk, en welke mogelijke gevolgen heeft het op hun mentale welzijn?
Therapietaal
Foto: Annie Spratt
Termen uit de psychologie worden steeds vaker op platforms als TikTok en Instagram in filmpjes en posts omgevormd tot een soort pseudo-wetenschappelijk jargon. Alhoewel daar ook positieve kanten aan kleven zoals bijvoorbeeld vergroting van bewustzijn en openheid over mentaal welzijn, zit er ook een duistere kant aan. De mentale gezondheid van jongeren holt immers achteruit. Volgens het RIVM ervaart een op de drie Nederlanders tussen de 15 en 24 jaar psychische klachten; 45 procent van de jongeren voelt zich enigszins tot ernstig eenzaam. Sluitend bewijs voor een causaal verband tussen mentale klachten en sociale mediagebruik is er nog niet, maar dat de smartphone van grote invloed is op de stemming van jongeren lijkt steeds duidelijker te worden. Maar met de lange wachtlijsten voor de ggz zoeken worstelende jongeren nu op andere plekken naar antwoorden op hun vragen. Die vinden ze, paradoxaal genoeg, op platforms als TikTok…

Dat heb ik ook…

Daar circuleren filmpjes over ‘narcisme’ (3,8 miljard views) ‘emotionele verwaarlozing’ (1,1 miljard views), ‘neurodiversiteit’ (10 miljard views) en ‘hoogsensitiviteit’(45 miljoen views) en wordt zogenaamde therapietaal aan de lopende band gebezigd. Een breed scala aan woorden en uitdrukkingen die verband houden met mentale gezondheid, zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling komen langs en worden besproken door influencers en contentmakers.Het risico bestaat hierbij dat jongeren modelleren naar een ziektebeeld. Met soms als gevolg dat de onderliggende problematiek onbehandeld blijft.

Een bekend voorbeeld hiervan is het Gilles de la Tourette fenomeen dat zich tijdens de pandemie voltrok. Kinderartsen in de Verenigde Staten zagen in een kort tijdsbestek dat steeds meer tieners die van het ene op andere moment verbale en motorische tics ontwikkelden. Volgens het onderzoek dat hierop volgde leden de tieners niet aan Gilles de la Tourette. Wel was er sprake van een spontane bewegingsstoornis die wordt veroorzaakt door stress, depressie en angst. Maar wat bleek ook: de tieners keken allemaal naar een tourette-tiktokker en hadden tics overgenomen.

Waarom is therapietaal zo populair?

Psychologische termen zoals ‘Tourette’, narcisme’, ‘OCD’ en ‘bipolair’ zijn eigenlijk alledaags geworden. Vivien Waszink, onderzoeker van nieuwe woorden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal zegt hierover in de Volkskrant:  ‘Wat echt een trend lijkt, is om elk gedrag dat maar enigszins problematisch is, te bestempelen als een soort aandoening.’ Het is volgens haar ook een teken is van de tijdgeest. ‘Mensen stellen zichzelf tegenwoordig op als deskundige. Ze denken alles te kunnen verklaren door

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in