Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Contact maken centraal in nieuwe leidraad suïcidepreventie

Op het museumplein in Amsterdam zit een jongen met een knalgele trui, ineengedoken. Toeristen lopen om hem heen, leunen tegen hem aan, kinderen klimmen op zijn schouders en trotse ouders maken foto's van hun lachende kroost, zitten op zijn grote arm.
Foto door Ingeborg van 't Pad Bosch

Het voelt als een enorm contrast, want het beeld van de jongen op het Museumplein vraagt aandacht voor zelfdoding, doodsoorzaak nummer 1 bij jongeren. Het staat symbool voor de innerlijke ‘stille’ strijd die veel depressieve jongeren voeren. Vorig jaar maakten in Nederland 67 jongeren onder 20 jaar en 241 jongvolwassenen (tussen de 20 en 30), meer jongens dan meiden, een einde aan hun leven. Dat komt neer op gemiddeld 6 zelfdodingen door deze jonge doelgroep per week. Daarmee is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren. Het Power of Art House vraagt met het kunstproject aandacht voor deze verontrustende cijfers.

Je kunt je afvragen of een ieder die het beeld passeert of fotografeert in de gaten heeft wat het wil zeggen, maar het is hoe dan ook indrukwekkend. Het kunstproject ‘Stille Strijd’ van het Power of Art House, zal de komende maanden rondreizen door een aantal steden in Nederland waaronder Utrecht, Maastricht, Den Haag, Rotterdam en Haarlem.

Verhalen delen en contact maken

Het standbeeld is vooral bedoeld om het taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren te doorbreken en het gesprek op gang te brengen. Het Power of Art House voerde daarom, naast de ontwikkeling van het beeld, ook gesprekken met een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. Vaak vonden ze het moeilijk om met hun omgeving te praten over hun depressieve gevoelens die daardoor meestal helemaal niet in de gaten heeft dat het mentaal niet goed gaat met iemand.

‘Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht’, aldus kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House.

AT5 sprak met twee jongens bij het beeld: ‘Met mijn beste vrienden zou ik zoiets wel bespreken, maar verder niet. Terwijl dat wel echt de enige manier is om uit zoiets te komen’, reageert een jongen die het beeld van twee bij vier meter op het Museumplein bekijkt. ‘Ik had het gevoel dat ik niet echt gehoord werd, het voelde echt of ik in mezelf aan het vechten was’, zegt een ander.

Contact maken ook in nieuwe leidraad centraal

Het brede netwerk Samen Minder Suïcide, een initiatief van 113 Zelfmoordpreventie en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), publiceerde in juni een leidraad voor suïcidepreventie bij jongeren waarin contact maken met (wanhopige) jongeren, hun naasten,

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in