Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buitenspelen vermindert angst en stress

Bijna de helft van de Nederlandse kinderen wil graag méér buitenspelen, blijkt uit een onderzoek over buiten spelen van Jantje Beton. Helaas is er een neerwaartse trend zichtbaar en dat terwijl buitenspelen cruciaal is voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Als kinderen de minister van Buitenspelen zouden mogen zijn, dan zouden zij, volgens het onderzoek van Jantje Beton, veel meer speelplekken bouwen met leukere toestellen voor alle leeftijden, zouden auto’s in woonwijken minder hard mogen rijden, zou er minder school zijn met langere pauzes en zou er meer natuur met bomen, slootjes en meren moeten komen. Aan het animo ligt het dus zeker niet.

Buiten spelen onmisbaar voor gezonde ontwikkeling

Zoals we al lange tijd weten, levert buitenspelen een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en gezondheid van leerlingen. Zo hebben kinderen die veel buiten spelen vaak een betere motorische ontwikkeling en fysieke gezondheid. Het heeft bovendien een positief effect op de mentale ontwikkeling en de sociale vaardigheden zoals emotieregulatie, het stellen van eigen grenzen, het omgaan met successen en tegenslagen, zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Om gezonde en fitte volwassenen te worden, moeten kinderen elke dag minimaal één uur matig intensief bewegen. Maar liefst tachtig procent van de kinderen voldoet echter niet aan deze Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Kinderen in een groene omgeving bewegen echter meer, ontwikkelen betere motorische vaardigheden en laten meer divers en creatief spel zien. In een natuurlijke omgeving laten kinderen ook meer divers, creatief en onderzoekend spel zien, omdat de natuurlijke omgeving kinderen uitdaagt en inspireert. Dit soort spel is goed voor de emotionele, cognitieve en motorische ontwikkeling.

Minder stress en pestgedrag

Zo kunnen kinderen in een groene omgeving beter omgaan met de negatieve gevolgen van stress, en gedragen zich socialer. Dit komt omdat een groene leefomgeving kinderen helpt om beter om te gaan met tegenslagen, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor de negatieve effecten van stressvolle gebeurtenissen. Een aantal studies vond ook dat kinderen op groene speelplaatsen zich minder agressief gedroegen en dat er minder gepest werd, en kinderen zich socialer gedroegen dan op betegelde speelplaatsen zonder groen.

Betere aandacht en concentratie

Op school presteren kinderen beter wanneer er meer groen is in de omgeving van de school en wanneer zij uitzicht hebben op groen. Een verklaring hiervoor is dat de natuurlijke omgeving helpt herstellen van de aandachtsvermoeidheid die ontstaat wanneer een kind zich lang concentreert op een uitdagende taak. Er zijn ook studies die laten zie dat kinderen beter hun impulsen kunnen onderdrukken wanneer zij uitzicht hebben op groen. Zij zijn beter in staat hun aandacht, gedachten en emoties onder controle te houden.

Minder angstklachten 

Meer groen in de omgeving, blijkt bovendien heel belangrijk te zijn als het gaat om het voorkomen en/of verminderen van angst bij kinderen. Uit recent Spaans onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die beschikken over meer groene plekken in de omgeving van thuis en school waar ze buiten kunnen spelen substantieel minder last hebben van angstklachten.

In het longitudinale onderzoek in de Spaanse provincie Barcelona, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in