Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Koningin Maxima spreekt met jongeren over invloed sociale media

Jongeren zitten gemiddeld 160 minuten per dag op sociale media. Sociale media zijn voor hen een plek waar zij contacten opdoen, deze onderhouden en waar zij zich een beeld van het leven en de maatschappij vormen. Sociale media dragen zo bij aan de vorming van de identiteit van jongeren. Maar tegelijkertijd kan het gebruik van sociale media leiden tot stress, slaaptekort en soms tot psychische klachten.
DEN HAAG - Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, is aanwezig bij een bijeenkomst over de invloed van social media op de mentale gezondheid van jongeren. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Robin Utrecht

Gehoord en gezien

Eén op de zeven jongeren heeft inmiddels last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. Dat moet natuurlijk veranderen. Stichting MIND Us creëert samen met onder meer jongeren, beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers een podium waar jongeren zich gezien en gehoord voelen. Door samenwerking tussen bestaande organisaties te bevorderen, (vernieuwende) initiatieven te stimuleren en de aandacht voor mentale gezondheid onder jongeren te vergroten.

Frederieke Vriends, directeur MIND Us: “Wij willen dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Daarom organiseren we met MIND Us themabezoeken zoals deze vandaag op het hoofdkantoor van T-Mobile in Den Haag. We willen met deskundigen maar vooral ook met jongeren praten over zowel de positieve als negatieve invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.” 

Erevoorzitter van MIND Us, Hare Majesteit Koningin Máxima, was dinsdag 27 september ook aanwezig. Tijdens het bezoek liet zij zich informeren door wetenschappers en specialisten over de betekenis van sociale media voor jongeren en sprak zij met influencers en jongeren over hoe mentale gezondheid en social media voor hen samenhangen. 

Positieve en negatieve invloeden

Zowel de positieve als negatieve invloeden van sociale media op de mentale gezondheid werden toegelicht. Ook de rol en verantwoordelijkheid van platforms om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen was onderwerp van gesprek en er werd dieper ingegaan op de bijdrage die influencers kunnen leveren in het doorbreken van taboes rondom mentale gezondheid. 

Uit eerdere gesprekken die MIND Us hierover voerde met  influencers bleek dat er veel behoefte is aan een betere begeleiding naar hulp en ondersteuning bij vragen. MIND Us ontwikkelde speciaal voor de influencers een hulproutekaart. Met deze hulproute kunnen zij volgers die bij hen aankloppen met mentale problemen naar de juiste plek doorverwijzen. Aan de hand van het type probleem en de leeftijd van de jongere kan een influencer zo gericht adviseren waar deze jongere op laagdrempelige wijze extra hulp kan vinden. Koningin Máxima overhandigde het eerste exemplaar aan de aanwezige influencers. 

Meer informatie over MIND Us is te lezen op de website www.mindus.nl. 

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in