Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren over psychische klachten en onderwijs

De Vraagbaak, een samenwerking van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en de NJ, is een jongerenpanel waar jongeren en jongvolwassenen op een laagdrempelige manier en anoniem hun mening en ideeën over mentale gezondheid en behandeling in de ggz kunnen delen. De nieuwste infographic van de Vraag baak geeft inzicht in waar lopen jongeren met psychische klachten tegenaan lopen bij het volgen van onderwijs en wat hen vervolgens hielp.
Persoonlijkheidsproblematiek
Foto door Alexis Brown via Unsplash

De vraagbaak

Met de vraagbaak wordt ervaringskennis verzameld van jongeren en jongvolwassenen over mentale gezondheid, psychische kwetsbaarheden en behandeling in de jeugd- en/of jongvolwassenen-GGZ. De resultaten worden gedeeld met hulpverleners, beleidsmakers, onderzoekers en docenten, om de zorg voor jongeren te verbeteren. De Vraagbaak werkt met online vragenlijsten, die anoniem verwerkt worden. Aan deze peiling deden 39 jongeren en jongvolwassenen mee, met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar.

Een aantal uitkomsten

23 van de 39 jongeren en jongvolwassenen moesten tijdelijk met (een deel van) hun opleiding stoppen vanwege hun psychische klachten. Helaas wisten dan ook maar drie van de negenendertig jongeren en jongvolwassenen goed waar ze op school terecht konden voor hulp bij psychische klachten. Zestien van de deelnemende jongeren zeggen dat er op hun middelbare school niet over psychische gezondheid werd gepraat. “Het grootste deel van de docenten en mentoren leek het niet te willen horen of wist niet hoe ze ermee om moesten gaan.”

Drempels bij het zoek van hulp op school

Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren wil het probleem zelf oplossen, denkt dat er geen passende hulp is op school of heeft al hulp buiten school. Zesenveertig procent heeft geen vertrouwen in de hulp op school en een evenzo groot percentage ervaart schaamte als drempel om hulp op school te zoeken.

De rol van de onderwijsprofessional

Wat kun je als onderwijsprofessional doen? Jongeren en jongvolwassenen geven een aantal tips:

  • Informeer leerlingen over waar zij hulp kunnen krijgen
  • Maak mentale gezondheid bespreekbaar
  • Maak praktische aanpassingen mogelijk
  • Signaleer psychische problemen op tijd

Bekijk de volledige Infographic met toelichting hier.