Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

19 april 2023: De landelijke Dag tegen Pesten

Vandaag is het de landelijke dag tegen pesten. Stichting Stop Pesten Nu roept alle inwoners van Nederland op om zich bewust te worden van de impact van pesten en actie te ondernemen om het te stoppen.
Pesten

In Nederland worden elk jaar namelijk veel teveel mensen gepest: kinderen, jongeren, volwassenen en bejaarden. Pesten is een ernstig probleem dat enorme schade kan aanrichten op korte en lange termijn verstrekkende gevolgen voor de gepeste persoon, de omstanders en de gemeenschap als geheel.

Emotionele en fysieke schade

Pesten heeft een verwoestende impact op mensen die het slachtoffer worden, maar ook op de pester en de omstanders. De littekens van pesten zijn zelfs na 40 jaar nog meetbaar bij het slachtoffer èn bij de pesters. Het kan leiden tot ernstige emotionele en fysieke schade bij de gepeste persoon, zoals depressie, angst, lage zelfwaardering en zelfs suïcidale gedachten. Daarnaast kan pesten ook een negatieve invloed hebben op de sfeer en de prestaties van een groep, waardoor het bijvoorbeeld kan leiden tot verminderde leerprestaties, verzuim op het werk en uiteindelijk zelfs tot een lagere productiviteit. Pesten kan bovendien leiden tot maatschappelijke problemen zoals een gebrek aan respect voor anderen, onverdraagzaamheid en discriminatie.

Feiten & cijfers

Volgens het CBS wordt 1 op de 10 kinderen in het basisonderwijs weleens gepest. Dat zijn 2 tot 3 kinderen in iedere groep. In het schooljaar 2020- 2021 zegt 11 procent van de leerlingen in groep 6 tot en met 8 in het (speciaal) basisonderwijs soms tot vaak gepest te worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om uitgescholden worden, uitgelachen worden, geduwd of gestompt worden. Bij tien procent van de slachtoffers gaat het om online pesten via bijvoorbeeld berichten of plaatjes op internet of telefoon.

1 op de 20 jongeren op middelbare scholen wordt gepest (CBS), dit zijn 1 tot 2 leerlingen per klas. 1 op de 5 jongeren wordt online gepest, 400.000 jongeren per jaar blijkt uit onderzoek van het CBS.

1 op de 14 studenten wordt gepest (onderzoek Monitor Sociale Veiligheid). Het percentage lesbische, homoseksuele en biseksuele leerlingen/studenten dat wekelijks, of zelfs dagelijks door leeftijdsgenoten wordt gepest, is twee keer hoger dan het percentage heteroseksuelenleerlingen/studenten at te maken krijgt met pesterijen.

WIL JE MEER LEZEN OVER PESTEN EN DE GEVOLGEN DAARVAN? 

Bijna 240.000 15-plussers waren vorig jaar het slachtoffer van pesten

Integrale aanpak nodig om pesten écht tegen te gaan